Nezaboravno safari iskustvo – Abu Dhabi, UAE (plus saveti)

Kada prvi put posetite zemlju koja ima pustinju, nekako se podrazumeva da nećete propustiti priliku da odete na safari, zar ne?

Ja sam se tome toliko radovala i iz tog razloga je moja divna drugarica Sanja (kod koje sam i bila u poseti) rezervisala ovaj izlet za nas (hvala ljubavice moja 💜). Safari mi je delovao zanimljivo, ali ustvari nisam znala šta tačno da očekujem.

Postoji mnogo ponuda za ovakve izlete – poludnevne, celodnevne, čak i dvodnevni izlet sa noćenjem u pustinji, ali mi smo se za prvi put odlučile za jednodnevnu varijantu. Išle smo u organizaciji agencije Sunshine Tours, jer smo imale kupon sa popustom za njihove izlete.

Vozač, koji je ujedno bio i naš vodič, pokupio nas je ispred nekog hotela (koji je unapred dogovoren kao polazna tačka) sa sat vremena zakašnjenja. U početku je bilo kao, ok, malo kasne, to je u redu, ali posle određenog vremena nismo znale da li uopšte više da čekamo, pa smo rešile da nekako proverimo da li dolaze, jer bi nam baš bilo krivo da to propustimo. Momak, koji radi kao obezbeđenje u tom hotelu, izašao nam je u susret i pozvao agenciju i dobili smo informaciju da dolaze i da ih sačekamo. Opet je prošlo dosta vremena i napokon su se pojavili, kao što sam već napomenula sat vremena kasnije od dogovorenog vremena, uz obrazloženje da su velike gužve u saobraćaju.

Iako je bilo iscrpljujuće čekati toliko dugo napolju po takvoj toploti, ipak smo odlučile da ne dozvolimo da nam to pokvari dan.

U džipu je već bilo nekoliko ljudi koje su prethodno pokupili: jedan par iz Mađarske, Joshua, divan momak iz Amerike i Flora, devojka sa Tajvana. I na kraju smo im se moja drugarica Jelena i ja pridružile.

Ostala su dva mesta na poslednjim sedištima u džipu, gde smo nas dve sele (posle ćete videti iz kog razloga ovo naglašavam). 😊

in the jeep

Prvo smo otišli na neku kao farmu lociranu u pustinji i tamo smo se prvi put susreli i ’upoznali’ sa kamilama. Jeeeej! 😊

camels in the desert

me w a camel

Ja vam ne mogu opisati moju sreću. Kao što vidite, odmah smo se lepo sprijateljile. 😊

kissing the camel

Nakon ove kratke posete farmi, krenulo je ludilo. U pravom smislu te reči. Tako ludu vožnju nisam nikada doživela. Tumbali smo se sa jedne strane džipa na drugu, iako smo svi bili vezani i još se dodatno držali, a nas dve na tim zadnjim sedištima smo imale dodatni užitak – tumbanje level 1000! Vozač/vodič je sa velikom lakoćom savladavao dine, hvala Bogu pa je stvarno bio izvrstan i profesionalan vozač. Ne mogu vam dobro rečima ni dočarati taj trenutak, svi smo bili i uplašeni i uzbuđeni i šokirani u isto vreme, jer takvu vožnju uopšte nismo očekivali. Mislim da mi se ruka ukočila koliko sam se čvrsto držala za ručku, a istovremeno se toliko smejala toj situaciji i reakciji ostalih u kolima, skoro da su mi suze krenule od smeha (evo i sad se smeškam dok se prisećam svega ovog). 😊

Uprkos svemu tome, meni je ovo bilo prefenomenalno iskustvo (ja bih opet išla!) i toliko vam podigne adrenalin, da ne stignete u tim momentima ni da promislite gde se zapravo nalazite i šta vas je to snašlo. 😊

jeep

Ne znam kako sam u svom tom ludilu i letenju po kolima uspela da napravim i nekoliko slika, ali eto, i to sam izvela.  😊

desert scene

desert

tree in the desert

trees in the desert

Nakon ovog zabavnog tumbanja po kolima, napravili smo kratku pauzu na sred pustinje kako bi mogli da napravimo nekoliko fotografija za uspomenu, ali i da uživamo u pogledu.

short break in the desert

desert

dune

dunes

selfie in the desert

Posle ovog uživanja na pesku i dinama, nastavili smo do replike pustinjskog sela. Tamo smo imali piće dobrodošlice – arapsku kafu, i urme – koje su ovde posebno slasne.

welcome drink

desert village

Pre planirane večere imali smo slobodno vreme, pa smo ga iskoristili tako što smo se prvo penjali svi zajedno na dinu. Bio je to priličan izazov za sve nas, jer izgleda mnogo lakše nego što jeste, ali uspeli smo na kraju. Jupiii! 😊

at the top of the dune

Iiiiiii, nakon toga smo imali priliku da jašemo kamile. Jeeeej! 😊

camel riding

camel riding in the desert

Ja sam se mnogo tamo zabavljala i bila mnogo srećna. Volim da isprobavam nove stvari kad negde odem i stvaram uspomene koje će trajati zauvek. A ovo je još jedna divna uspomena koju imam sa mojom Lelom. 💜

camel ride w Jelena

riding a camel

riding a camel in the desert

Mnoge aktivnosti su dostupne u ovom pustinjskom seocetu. Pored svih do sad navedenih, imali smo priliku i da se tetoviramo kanom. To je takođe bilo super zabavno iskustvo, koje smo doživeli zajedno sa našim novim drugarima iz džipa.

tattoo

hennah tattoo

Kada je večera poslužena, uživali smo u isprobavanju hrane tipične za ovaj region. Nakon večere uživali smo u delu zabavnog programa sa trbušnim plesom. Odgledali smo nastup i vrlo brzo se svi pridružili igračici na podijumu. Super je kad imate tako dobru grupu da možete i da đuskate zajedno. 😊

belly dance

U okviru ovog celodnevnog izleta, čak imate mogućnost i da se slikate sa sokolom – koji je inače i zvanični simbol Emirata i obeležje je snage i hrabrosti u arapskoj tradiciji i kulturi.

Mislim da se jedino za ovo slikanje u toku celog dana ostavljao neki bakšiš ili plaćalo nešto, ne sećam se baš najbolje, a sve ostalo je uračunato u cenu izleta.

With a falcon

Na kraju ovog divnog i zanimljivog dana, sve grupe su se zajedno okupile u delu za sedenje nameštenom ispod palmi. Bili smo posluženi arapskom kafom i šišom (nargila), čiji mi se ukus ovaj put dopao. 😊

Iako je tada već bilo malo prohladno u pustinji, ni to nije moglo da pokvari ceo taj ambijent – sedenje na jastucima u pesku uz neko minimalno osvetljenje na palmama, upoznavanje i druženje sa ljudima iz raznih krajeva sveta, i sve to pod zvezdanim nebom, koje vam sa tog mesta deluje kao da je na dohvat ruke. Jednostavno magično veče!

shisha

Ceo ovaj dan je bio ispunjen novim iskustvima i stvoreno je pregršt novih prelepih uspomena. Toliko sam zahvalna što sam bila u mogućnosti da sve ovo doživim.

Ja sam prezadovoljna ovim izletom i celokupnom doživljenom avanturom, tako da vam od srca preporučujem da se ‘iskusiti safari u Emiratima’ nađe i na vašoj listi za obilazak ove zemlje.

Kako bi se dobro pripremili i maksimalno uživali u danu provedenom u pustinji, evo nekoliko saveta za vas:

  • Zaštitite dobro i telo i glavu od sunca
  • Ponesite naočare za sunce, one će vas štititi od sunca, ali i od peska
  • Slobodno se izujte i uživajte bosi na pesku
  • Postarajte se da budete hidrirani
  • Za uveče ponesite nešto što ćete moći da ogrnete, prijaće vam jer temperatura drastično opadne uveče

Sada ste potpuno spremni da se upustite u ovu avanturu. Ja mislim da se nećete pokajati. Materijalne stvari dođu i prođu, a ono što doživite, ostaje kao uspomena za ceo život, slažete se?

Ako neko ima još neki savet za ’preživljavanje’ u pustinji, neka ga slobodno podeli sa nama u komentaru. 😊

Uskoro očekujte još postova na srpskom iz Emirata..

 

 

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?