Mađarsko more – Jezero Balaton

Šta raditi kada shvatiš da ćeš imati par dana slobodno? Baš tako. Isplanirati put. 😊  Moja drugarica i ja smo odlučile da odemo na produženi vikend na jezero Balaton, Mađarska. S obzirom da nije mnogo udaljeno od Novog Sada u kom živimo (oko 4-5 h vožnje do Siófoka) delovalo je kao savršeno mesto za beg iz grada.

map

Jezero Balaton je mesto broj jedan za odmor u Mađarskoj. To je ujedno i najveće jezero u Centralnoj Evropi. Mi smo bile smeštene u Siófoku, malom gradiću na južnoj obali jezera i jednom od najpoznatijih letnjih centara tamo.

Nakon dolaska u hotel, rešile smo da samo ostavimo kofere u sobi i da odmah krenemo sa upoznavanjem ovog mesta. Toliko sam se oduševila pogledom iz sobe, s obzirom da nismo naglasile unapred da želimo pogled na jezero. To je bio divan prvi utisak.

pier

Nakon kraće šetnje i upoznavanja ovog divnog mesta, otišle smo do šetališta duž jezera i uživale u prelepom zalasku.

sunset

cover

Posle zalaska smo prošetale i do centra. Vodena kula je simbol ovog gradića i nalazi se na glavnom trgu. Visoka je 45 m i omogućen je pristup gore na vrh kule liftom, gde možete da uživate u pogledu na ceo grad.

tower

siofok center

Kada se već nađete u Mađarskoj, ne možete a da ne probate chimney cake. Zar ne? 😊 Ja sam već imala priliku da ga probam pre par godina, i dopao mi se, tako da sam se radovala da ga ponovo probam.

Kolač se priprema ispred vas i zabavno je ispratiti ceo proces pripreme veštih poslastičara. Bude gotov za nekoliko minuta, a ukus je odličan.

Kürtőskalács – kako mu je originalan naziv na mađarskom – je ukusno testo koje se ručno namotava na drveni kalup, zatim se testo uvalja u šećer i peče se u rerni posebno napravljenoj za to. Nakon pečenja, ponovo se uvalja u različite nadeve po vašoj želi – cimet, čokoladu, kokos, orahe i sl. Mi smo uzele onaj sa kokosom i bio je preukusan.

chimney cake w coconut

Narednog dana smo se rano probudile i bile smo spremne da još istražujemo ovo interesantno mesto. Dosta vremena smo provele na šetalištu diveći se jezeru po sunčanom danu i dnevnoj svetlosti. Voda je bila čista i predivne plave boje. Uvek kada sam pored voda osećam se relaksirano i baš mi to prija.

by the lake

clear water

Dok smo šetale, naišle smo na parkić za decu, i ja sam bila u fazonu ‘Zašto ne provesti malo vremena i ovde?’. 😊 Naravno, parkić je bio za decu, ali to me nije sprečilo da se zabavim, jer su meni i dalje te ‘igračke’ zanimljive. 😊

Kada sam završila sa igranjem 😊 nastavile smo do pristaništa odakle svi brodovi kreću – i to je i najprometnije pristanište na jezeru.

harbor

promenade

walking area

Prvo što smo posetili bila je pozlaćena statua anđela sa golubom u rukama, koji je simbol mira, prijateljstva i jedinstva. Visoka je  10 m.

angel statue

Po povratku, nakon kraćeg premišljanja, odlučile smo da idemo na vožnju brodićem po jezeru. Vreme je bilo lepo i sunčano i nismo htele da preskočimo i to iskustvo. Ulaz za odrasle je bio 1600 HUF (oko 5 EUR), a za decu oko 700 HUF (oko 2.5 EUR), a za dečicu ispod 6 godina ulaz je bio besplatan.

boat

Kada je nebo bilo bez oblaka, a sunce je sijalo, boja vode je bila tirkizna i prosto imate utisak da ste na moru, a ne na jezeru. Što zbog boje, što zbog velićine jezera. Moram priznati da sam ja baš bila iznenađena, jer je jezero bilo mnogo veće nego što sam zamišljala.

view from the boat

Natasa and myself

lake.

Za najmlađe je na brodu bila organizovana animacija – zadatak im je bio da pronađu sakriveno blago, dok su bili obučeni u piratska odela.

This slideshow requires JavaScript.

Iiii, dobro pogađate, ja sam im se pridružila u igri (haha, pa naravno!). 😊

me on the boat

Nakon 45 minuta prijatne plovidbe, posetile smo Jókai park, najveći park u Siófoku. U parku se pored lepog cveća mogu videti i prelepa bašte, u engleskom i japanskom stilu.

jokai park entrance

WP_20140502_094

Vreme je odjednom počelo da se menja, nailazili su oblaci i samo što nije pala kiša. Mi smo brzinski otišle do tornja u centru, kupile karte i popele se gore.

water tower

Na vrhu se nalazi kafić koji se rotira 360 stepeni iz kog se pruža pogled na ceo Siófok i jezero. Iako nije bilo vedro i sunčano, pogled je bio spektakularan.

revolving cafe

at revolving cafe

Ulaz da se popnete na kulu je oko 800 HUF (manje od 3 EUR) i uključeno je penjanje liftom, a po silasku dobijete flasicu vode. U dnu tornja se nalazi Turistički informativni centar, što je baš interesantna lokacija za tako nešto.

view from the tower

panorama

panorama 2

Nakon dosta pešačenja tog dana, stigle smo do hotela i otišle do šetališta iza hotela, sele na klupu i uživale još malo u pogledu na jezero i zalasku. Baš su nam prijali mir i tišina.

promenade walking

Ja jako volim zalaske i mislim da mi nikad neće dosaditi. Uvek su drugačije boje koje se prelamaju nebom i uvek me iznova oduševljavaju.

sunset 1

sunset

Tokom poslednjeg dana u ovom lepom gradiću, poslednjih par sati pre povratka kući provele smo u šoping centru Sio Plaza, gde smo kupile suvenire i druge poklončiće za prijatelje i porodicu. Šoping centar se nalazi u centru, naspram tornja.

Baš mi je prijala ova poseta Balatonu, provela sam par lepih i opuštajućih dana tamo i to je sve što mi je trebalo od ovog kratkog odmora. S obzirom da sam tamo bila u maju, pre tri godine, možda je vreme da ponovim ovu posetu. Možda baš sad tokom leta, pa da iskoristim priliku i uživam i u plivanju u jezeru.

Da li je neko od vas bio na Balatonu tokom leta? Kako vam se dopalo? Obavezno mi pišite vaše utiske u komentarima.

 

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?