Utisci sa terapije plutanjem – Float therapy

 

Poslednje dve nedelje su bile izuzetno stresne, verovatno i najstresnije do sada u mom životu. Kako se zbog toga nisam baš najbolje osećala ni psihički ni fizički, odlučila sam da je pravo vreme da jednu od svojih novogodišnjih želja sprovedem u delo i malo se resetujem.

Da bi se suočili sa svim izazovima koje nam donosi današnji stil života, neophodno je da pronađemo i praktikujemo određene načine za relaksaciju. Takođe, da bi očuvali naše zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno, praktikovanje onih stvari koje nam prijaju će pozitivno uticati na nas.

Ja sam odlučila da isprobam plutanje, jer sama pomisao na plutanje mi mami osmeh na lice i podseti me na onu dečiju radost koju sam imala kada sam naučila da se održavam na vodi po prvi put i mislila kako sam svemoguća zbog toga. Ali, i iz razloga što kažu da jedan sat plutanja menja četiri sata kvalitetnog sna i da je krajnji rezultat duboka relaksacija uma i tela. A to je baš ono što mi je trebalo.

Moram priznati da nisam od onih osoba što bez razmišljanja i sa lakoćom izlaze iz svoje zone komfora i isprobavaju nove stvari, ali volim sebe da podstičem i upuštam se u nepoznate stvari i time pomeram svoje granice. Tako je za mene i odlazak na plutanje bilo jedno novo i nepoznato iskustvo.

Ali, čim sam zakoračila u Float therapy centar Novi Sad dočekao me je nasmejani i prijatni Mihajlo, koji me je ljubazno uputio u ugodan ambijent Float centra. Tu mi je pružio sve informacije koje su me zanimale, objasnio mi kako sve funkcioniše i ostavio me da uživam u svom prvom plutanju.

 

Šta je ustvari terapija plutanjem?

Senzorna deprivacija ili terapija plutanjem je jedna od najefikasnijih prirodnih metoda danas dostupnih za postizanje stanja duboke relaksacije, što je za današnje vreme kada se brzo živi i stres je prisutan gotovo svakodnevno i više nego korisno. Tokom plutanja se eliminišu svi spoljašnji uticaji na naše telo i um: zvuk, svetlo, miris, taktilna čula i osećaj gravitacije što pozitivno utiče na naše psihofizičko zdravlje u celini.

 

Float room

Prostorija u kojoj se odvija plutanje je priča za sebe. Plava svetla daju poseban doživljaj još dok se pripremate da uđete u tank sa vodom. U vodi se nalazi Epsom so koja je i odgovorna za to što ne možete da potonete. Bio mi je čudan osećaj u početku da uđem i zatvorim se u tank, ali prijatna toplina vode, plavo diskretno svetlo u tanku i samo plutanje su čudan, pretvorili u prijatan osećaj.

Plutanje traje 90 minuta tokom kojih možete potpuno da se opustite, isključite iz spoljašnjeg sveta, udaljite od mobilnog telefona, zaboravite na probleme i jednostavno se prepustite čarima duboke relaksacije.

Ja to nisam baš uspela od samog starta, jer sam čekala da prođe 10 minuta i da ostanem u potpunom mraku. Kada se to desilo počela sam da razmišljam kako je dugo biti unutra 90 minuta, kada deluje da je i tih 10 tako sporo prošlo, međutim, do kraja, vreme mi je proletelo. Drago mi je što je tako, jer to znači da sam ipak uspela da se prepustim u potpunosti i dopustim telu i umu da se maksimalno opuste. I veoma mi je prijalo. Zaista sam uživala u tišini i ovom jedinstvenom iskustvu.

 

Nakon plutanja..

Nakon plutanja imate osećaj da ste odmorniji, relaksiraniji i poletniji. Bar sam se ja tako osećala. Iako cela slana, odlepršala sam pod tuš i vidno raspoloženija napustila Float therapy centar.

 

Zanimljivosti o plutanju:

∼ U tanku se nalazi 1000 l vode i 400 kg Epsom soli

∼ Salinitet vode je 35 ‰

∼ Iako ste 90 minuta u vodi, prsti vam se neće smežurati

∼ Nakon 90 minuta, koža vam je glatka kao da ste uradili piling

∼ Ukoliko ste klaustrofobični, postoji mogućnost da vrata tanka ostanu otvorena

∼ Gustina vode je veoma velika i nije moguće potonuti

∼ Ukoliko vam je tako prijatnije, diskretno svetlo može biti upaljeno tokom svih 90 minuta plutanja

 

Koliko god brzo živeli, uvek treba izdvojiti vreme koje ćemo posvetiti sebi.

Iz tog razloga jedna od mojih bitnijih odluka za ovu godinu je da se više posvetim svom telu i umu. Verujem da će mi plutanje u tome pomoći, te ću odlaziti na terapiju plutanjem kad god sam u mogućnosti, kako bih se isključila iz spoljnog sveta i oporavila nakon stresnih situacija, ali i čestih putovanja, odnosno promena vremenskih zona.

Kada ste vi poslednji put probali nešto po prvi put?

 


Float therapy Novi Sad

Bogoboja Atanackovića 14, Novi Sad

Zakažite svoj termin na:

Telefon: +381642170526
Email: floatnovisad@gmail.com


 

 

Disclaimer: Ovaj post je podržan od strane Float therapy centra Novi Sad

 

Share:

1 Comment

  1. Milica
    February 12, 2019 / 12:16 am

    Iskreno, dugo nisam probala nista novo i bas mi je zelja da isprobam ovo plutanje jer je stvar koju najvise volim kod mora upravo to 🙂

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?