Istanbul – prestonica starog sveta (I deo)

Kako je mojoj drugarici Nataši i meni oduvek bila želja da posetimo Istanbul zbog njegovog velikog istorijskog i kulturnog značaja, nakon određenog vremena i to je došlo na red.

Početak juna, te 2015. godine nam se učinio kao idealno vreme za beg od svakodnevnice na nekoliko dana.

Sletele smo u Istanbul oko 13 časova i transfer nas je već čekao. Trebalo nam je 3h od aerodroma do hotela, zbog prevelike gužve u saobraćaju. Inače bi transfer trajao manje od sat vremena. Nažalost, tu smo izgubile dosta vremena koje bi nam bilo dragoceno da lepo iskoristimo i taj dan. Bleh.. 😒

Nakon prijavljivanja u hotel, bukvalno smo samo ostavile stvari u sobu i odmah krenule u istraživanje, kako bi maksimalno iskoristile vreme. Na našu sreću, hotel nam je bio baš blizu Kapali čaršije, tako da smo prvo otišle tamo.

Kapali čaršija – Kapalıçarşı je jedna od najstarijih (izgrađena u 15. veku) i najvećih natkrivenih pijaca na svetu sa preko 3000 radnjica.

Unutrašnjost je nepregledno duga sa uskim uličicama koje podsećaju na lavirint. Kapali čaršija je poznata po mnogobrojnim zlatarama, prodavnicama tepiha, radnjica sa ručno oslikanom keramikom, začina i prodavnica antikviteta. Ovde možete pronaći repliku bilo kog modnog detalja i garderobe koji zamislite. Svuda je gužva, a živahni prodavci stoje ispred svojih prodavnica i na sve načine pokušavaju da vam privuku pažnju, ne bi li vas namamili da nešto kupite od njih. Cene su nerealne, ali to je prilika da vežbate vaše pregovaračke sposobnosti i umetnost cenkanja ukoliko to volite. Cenkanje daje poseban šarm Kapali čaršiji i to je nešto po čemu su i Istanbul i generalno Turska prepoznatljivi.

Nakon zatvaranja Kapali čaršije u 19 časova, otišle smo nešto da prezalogajimo i vratile smo se u hotel. S obzirom da smo u Istanbul došle samo na produženi vikend, pripremile smo podužu listu mesta za obići, tako da nam je odmor bio neophodan.

Narednog dana smo se probudile veoma rano i uputile se do našeg prvog odredišta za taj dan → Sultanahmet-a, koji predstavlja središte istorije starog Istanbula, a nalazio se na 15ak minuta hoda od našeg hotela.

Sultanahmet trg, nekadašnji hipodrom je trg okružen brojnim istorijskim građevinama – spomenicima, džamijama i palatama. Smatra se da je Egipatski obelisk najstariji istorijski spomenik u Istanbulu.

Zmijski stub je napravljen od bronze. Postoji verovanje da je stub nastao topljenjem štitova persijskih vojnika. Poslednji stub u nizu je Konstantinov obelisk.

Sledeća na redu za posetu bila je Sultanahmet džamija, poznatija kao Plava džamija, čiji je glavni ulaz smeštan sa strane hipodroma. Izgradio ju je Sultan Ahmet I, a izgradnja je završena nakon 8 godina.

Plava džamija je jedina džamija na svetu sa 6 minareta. Prema legendi, nije bilo u planu da se gradi džamija sa 6 minareta. Sultan Ahmet I je želeo da se sagradi džamija sa zlatnim minaretima, turska reč za zlato je “altin”, a arhitekta ga je razumeo “alti”, što znači šest. I tako je, usled nerazumevanja, sagrađena džamija sa šest minareta. Na kraju, sultanu se ipak dopalo to što prvi i jedini ima takvu džamiju. Na slici se ne vide dobro svi minareti, jer je jedan u to vreme bio pod rekonstrukcijom, a drugi samo malo viri iza prednjeg.

Plava džamija nosi taj naziv, jer se u njenom enterijeru nalazi oko 20 hiljada ručno rađenih keramičkih pločica u plavoj boji.

Ovi veliki stubovi, poznatiji kao ‘slonova stopala’ (ima ih ukupno 4), podržavaju ogromnu kupolu.

Pre same posete Aja Sofiji, napravile smo kratku pauzu za čaj i simit u kafiću ispred crkve. Simit je tursko pecivo sa susamom i uglavnom se jede uz čaj, u bilo koje doba dana. Prodaju se svuda po gradu na simpatičnim kolicima kod uličnih prodavaca i mogu se naći svuda po gradu.

Crkva Svete mudrosti, poznatija kao Aja Sofija je bivša vizantijska crkva, a zatim je pretvorena u džamiju. Danas je muzej i predstavlja jedno od najvećih graditeljskih dostignuća na svetu.

U unutrašnjosti crkve se nalazi 8 diskova na velelepnoj kupoli, napravljenih od kože sa ispisima otomanske kaligrafije. Oni datiraju iz perioda kada je crkva bila pretvorena u džamiju.

Mozaik – remek delo vizantijske umetnosti nalazi se na gornjoj južnoj galeriji, a datira iz 13. veka. Na mozaiku se u sredini nalazi Isus, okružen Presvetom Bogorodicom i Svetim Jovanom Krstiteljem. Napravljen je od zlata i iz tog razloga nije dozvoljena upotreba blica pri fotografisanju, jer bi zlato vremenom počelo da tamni. Delovi koji nedostaju na mozaiku su ukradeni.

Na izlazu iz crkve, obavezno se okrenite i iza sebe ćete videti mozaik koji datira iz 10. veka.

Ova masivna bronzana kapija koja se nalazi na izlazu iz crkve datira iz 2. veka pre nove ere. Zaista je impresivno videti tako nešto.

Toliko za ovaj post. S obzirom da je prepun informacija, ostatak o obilasku starog dela Istanbula vas čeka u nekom od narednih postova.

Šta se vama najviše dopalo u Istanbulu?

 

4 Comments

 1. February 1, 2018 / 1:49 pm

  Predivan post! I Istanbul je prelep! Nadam se da ću imati prilike da ga posetim. 🙂

  • February 1, 2018 / 4:36 pm

   Draga Aleksandra,
   Hvala ti najlepse na lepim recima i komentaru.. 🙂
   Cim ga posetis, javljaj utiske.. 🙂

 2. Ivica
  February 10, 2018 / 7:43 am

  Čitajući ovo kao i ja da sam bio sa vama….Predivan tekst

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?