Kako započeti blog?

S obzirom da ja svima sa puno entuzijazma pričam koliko sam srećna što sam ušla u blogerske vode, a i od samog starta dobijam dosta pitanja na tu temu, rešila sam da pored postova Zašto sam počela da blogujem, kao i koje su to po meni Pozitivne i negativne strane blogovanja, sa vama podelim odgovor na često mi postavljano pitanje ‘Kako započeti blog?’. 🙋🏼‍♀️

Nadam se da će ovo biti od koristi svima vama koji ste razmišljali da se upustite u ovu avanturu, a i sada je idealno vreme da na samom početku nove godine doneste nove odluke i započnete nešto, zar ne?

Meni je vođenje bloga oplemenilo život i unapredilo ga u svakom smislu i iz tog razloga zaista podržavam sve ljude koji požele da se priključe blogosferi, pa evo i mog malog doprinosa za sam start. 🙂

Kao što sam već pisala u gore pomenutom postu Zašto sam počela da blogujem? na samom početku ni ja nisam potpuno imala predstavu u šta se upuštam, i ja sam robovala određenim predrasudama o blogerima i premišljala se da li je to za mene, ali kada se dovoljno informišete, ovladate malo materijom, tada shvatite da li je to ono što želite ili ne.

Pre nego što počnem sa smernicama, moram da naglasim da ono što vam pišem je isključivo moje lično iskustvo, što ne znači da tako mora ili da je tako ispravno. Kada je blog u pitanju, ja se ne vodim ‘pravilima’, već nakon informisanja na ovu temu, radim stvari onako kako ja smatram da treba da se rade. I mnogo se zabavljam. I zaista uživam u svemu tome. A to i vama preporučujem. 🙂

Evo nekoliko stvari o kojima bi valjalo razmisliti pre pokretanja bloga:

🖋 TEMA

Ukoliko želite da pokrenete svoj blog, za početak treba da se odlučite o kojoj temi želite da pišete. Naravno, trebalo bi da pišete o nečemu što vas zanima, jer će vam biti lakše da kreirate sadržaj na temu koja vam je bliska. Možete se odlučiti za samo jednu temu, ali ukoliko imate više sfera interesovanja koje se prožimaju i povezane su, sve to lepo možete uklopiti na blogu. Ukoliko vaša interesovanja obuhvataju totalno različite teme, a voleli biste da pišete o svima, možete da pokrenete i vodite dva bloga (ili više njih), zašto da ne.

🖋 IME BLOGA

Kada se samo setim koliko sam bila uzbuđena kada sam počela da razmišljam o imenu bloga. Imala sam jedan mali brainstorming sama sa sobom. Zapisivala sam reči koje mi se dopadaju i koje imaju za mene neko značenje, a povezane su sa temom/temama o kojima sam želela da pišem. Onda sam ih spajala i uklapala dok mi se nije nešto svidelo i dok nisam rekla ‘to je to’. I tako je nastao naziv Flying Fashionista. Ako vam ništa ne pada na pamet ili ne želite da smišljate neki poseban naziv, uvek možete da koristite svoje ime i prezime.

🖋 PISANJE TEKSTOVA

Po meni, ovo je stavka kojoj bi trebalo najviše pažnje da posvetite i da se potrudite da kreirate kvalitetan i originalan sadržaj. Moj savet vam je da napišete nekoliko tekstova u Word-u za početak, da vidite kako vam to ide i kako vam sve to izgleda. Lako ćete to posle prekopirati u editor. Takođe, obratite pažnju na pravopis. Iako svima ponekad može da se potkrade neka greškica, molim vas, povedite računa o tome. Meni lično nema ništa gore nego kada naiđem na nepismene tekstove na blogovima.

🖋 DINAMIKA OBJAVLJIVANJA

Verovatno ćete tokom istraživanja o blogovima naići na savet da treba što češće da postujete, što je po meni ok, jer treba imati određenu dinamiku objavljivanja, ali nemojte da objavljujete postove samo da biste nešto objavili, već onda kada budete zadovoljni onim što plasirate. Znači, kvalitet, a ne kvantitet po svaku cenu. Takođe, pokušajte da pronađete neki vaš tempo. Možete da počnete sa na primer jednim tekstom mesečno, pa da vremenom menjate dinamiku i prilagodite to sebi i drugim obavezama koje imate.

🖋 PLATFORME

Kao što ste možda već negde i čuli, postoje razne platforme (kao što su WordPress, Blogger,..) na kojima možete da pokrenete svoj blog potpuno besplatno. Ja sam ih naravno prvo malo istražila i na kraju se odlučila za WordPress, jer mi se učinio dosta jednostavnim za korišćenje, a i tamo sam pronašla temu koja je jednostavna i odgovarala je mojim tadašnjim potrebama.

🖋 DOMEN

S obzirom da sam od samog starta želela da imam sopstveni domen, ja sam ga kupila čim sam smislila ime bloga, iako sam ga počela koristiti tek godinu dana kasnije. Kupila sam ga na GoDaddy sajtu. Sama registracija/zakup domena je oko 15 € na godišnjem nivou, ali mene je uz još neke dodatke koje sam uzela izašao oko 30€ za godinu dana. Neophodno je da obnavljate registraciju kako bi zadržali domen, ali postoji opcija i da odmah zakupite domen na više godina.

🖋 IZGLED BLOGA

Što se teme/izgleda bloga tiče, možete da izaberete neku od mnogobrojnih besplatnih tema koje su u ponudi ili možete kupiti neku posebnu. Izaberite onu koja odgovara vama i vašoj zamisli kako sve to treba da izgleda. Kao što sam već gore spomenula, ja sam na početku blog pokrenula na WordPress-u, gde sam izabrala besplatnu temu Cubic. Veoma jednostavno i u nekoliko koraka sam kreirala svoj blog, isto to i vi možete uraditi. Nakon godinu dana odlučila sam se da, za prvi rođendan Flying Fashionista bloga, ceo sadržaj prebacim na sopstveni domen i totalno promenim vizuelni identitet bloga. Kupila sam WordPress-ovu temu koja mi se dopala za 69 $ i prilagodila je u skladu sa mojim potrebama. Još ima par stvari koje bih volela da promenim u narednom periodu, ali sam generalno baš zadovoljna izabranom temom.

🖋 SADRŽAJ

Radi preglednosti i lakšeg snalaženja, sadržaj na blogu podelite tabovima u određene kategorije. S obzirom da vodim Travel and Lifestyle blog, kod mene je sadržaj podeljen na sledeće tabove: Home, Travel, Lifestyle, Fashion, About me, Contact i tab za sadržaj na srpskom jeziku. To je promenljiva stavka, uvek možete dodavati nove ili preimenovati stare tabove.

🖋 FOTOGRAFIJE

Fotografije na blogu bi trebalo da budu što kvalitetnije i gledajte da lepo isprate tekst. Većina mojih fotki je slikana telefonom ili kompaktnim fotoaparatom i po meni su zadovoljavajućeg kvaliteta. Naravno, u kombinaciji sa ovim postoje i profesionalne fotografije, koje su rezultat saradnji sa profesionalnim fotografima. Kako i sama volim da fotografišem, u planu mi je da u narednom periodu uložim u neki aparat koji će mi omogućiti da pravim još bolje fotke.

Šta nakon objavljivanja prvog posta na blogu?

Nakon što kliknete PUBLISH, prvo i obavezno je skakanje od sreće i radovanje. 🍀 Bar je tako u mom slučaju i dan danas posle svakog objavljenog posta.

Bonus savet: Ukoliko je neko sa vama u prostoriji dok to radite, zanemarite njihovo iščuđavanje i smeh na vašu reakciju. Oni to jednostavno ne shvataju! 😄😉

Kada vas popusti taj mali adrenalinski ‘napad’, onda na red dolaze društvene mreže na kojima ste aktivni. Podelite sa vašim prijateljima vaš novi post, a onda će oni kojima se dopada podeliti dalje. Takođe, postoje i grupe kojima možete da se priključite – kako onima koje okupljaju blogere, tako i grupama vezanim za temu o kojoj pišete. Pročitajte opis grupe, pa ukoliko je dozvoljeno i tamo podelite svoj post.

I još..

Ukoliko volite o svemu da se, kao ja, dodatno informišete pre samog kretanja u akciju, predlažem vam da pročitate tekstove još nekih stranih i domaćih blogera na ovu temu. Meni je prvo palo na pamet da ‘izguglam’ profesora Dragana Varagića, koji je jednom prilikom održao predavanje na temu blogovanja kao gostujući profesor na fakultetu na kom sam studirala. Tada uopšte nisam bila zainteresovana za tu temu i najiskrenije, tada sam i ja imala neke predrasude o blogerima, jer nisam bila dovoljno upućena u sve to. Međutim, ipak je to predavanje ostavilo nekog traga, čim sam nakon toliko vremena uspela da se setim njegovog imena. 🙂 I dobro je da jesam, s obzirom da me je baš njegov tekst Top 10 izgovora da se ne započne blogovanje podstakao da ‘presečem’ i konačno objavim blog.

Kažem konačno, jer sam ja tek nakon godinu dana od nastanka ideje zapravo objavila blog. Imala sam napisanih par tekstova koje sam u suštini jedva čekala da objavim, ali sam se zamarala drugim stvarima kao što su dizajn bloga i domen. Ja sam baš vizuelni tip i jako mi je važno da nešto lepo izgleda, pa sam iz tog razloga ‘malo’ odugovlačila.

Među prvim postovima na ovu temu koje sam pročitala na srpskom jeziku, bio je i post Jovane Miljanović Kako da započneš blog od nule, koji mi je takođe bio od koristi. Imala sam tu sreću da je upoznam na jednoj konferenciji u Sloveniji, nepunih mesec dana nakon objavljivanja mog prvog posta na blogu. Meni je to tada bilo baš wow i baš sam bila srećna što smo se našle na istom mestu. 🙂 Mnogo mi je značila njena podrška od samog starta i bukvalno mi je bila dodatni vetar u leđa. Joxy, hvala još jednom na svemu! 😘

Nadam se da će vam ovi tekstovi na temu blogovanja biti od pomoći i da će vas pokrenuti da delate. Nemojte odugovlačiti sa početkom kao ja, krenite, a vremenom ćete raditi na kvalitetu, poboljšavanju vizuelnog identiteta i svega drugog.

Pripremite se na to da blog iziskuje dosta vremena, truda i energije, jer verujte mi, zaista to nije tako lagan posao kao što se čini sa strane i kao što sam i ja mislila u početku. 🙂

Ja se vodim mišlju da kada nešto zaista želimo, uvek ćemo pronaći način da to i ostvarimo, zato, verujte u sebe, odaberite da pišete o temi koju volite i radite na sebi i svom blogu. A onda.. Samo je nebo vaša granica.. 💜

Ukoliko imate još nekih pitanja, slobodno me pitajte u komentarima. Rado ću vam odgovoriti i pomoći ako mogu. 😉

SREĆNO! 🍀🍀🍀

7 Comments

  1. Sanjaaa
    January 16, 2018 / 10:18 am

    Jao, bas si me odusevila iskrenoscu i savetima, hvala ti na tome!

  2. January 21, 2018 / 10:18 pm

    Hvala na savetima 😉 Takođe sam počela sa WordPress temom i za sad mi je to dovoljno, ali svakako se nadam da ću kasnije moći da kupim domen i platim održavanje, kako bi blog izgledao baš onako kako želim. Ukoliko budeš imala vremena, volela bih da vidiš i moj blog pa da mi kažeš svoje mišljenje. Danas je napunio 13 dana 🙂

    Pozdrav od Deni!

    • January 21, 2018 / 10:28 pm

      Draga Deni,
      Nema na cemu. Hvala tebi na lepom komentaru. 🙂
      Drago mi je sto si zapocela blog, rado cu ga pogledati i javiti ti utiske. 🙂

      Srecno sa blogovanjem! 🙂

  3. Marina Sredojevic
    March 29, 2018 / 2:40 pm

    Volela bih i ja da zapocnem! Vrlo sam zainteresovana…Da li je ovaj tekst dovoljan putokaz?

    • April 1, 2018 / 1:17 pm

      Draga Marina,
      Drago mi je da si zainteresovana da pokrenes svoj blog! 🙂
      U samom tekstu se nalaze smernice koje ce ti pomoci da vidis odakle treba da krenes i o cemu treba da razmislis pre samog objavljivanja bloga.
      Ukoliko imas jos neko pitanje, rado cu pomoci ako mogu. ♥️

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?