Istanbul – grad na sudaru svetova

Poslednji dan našeg boravka u Istanbulu iskoristile smo za obilazak modernog dela grada. Iako je bio tmuran, oblačan i kišovit dan to ne predstavlja prepreku kada imate ograničeno vreme za obilazak novog grada i neizmernu želju da do poslednjeg momenta upijate sve što ovaj grad može da vam ponudi.

Na početku dana uputile smo se u obilazak pravoslavne crkve Sv. Đorđa, u kojoj se nalazi stub crne boje za koji se veruje da je stub na kome je Isus Hrist bio privezan pre raspeća.

Nakon posete crkvi, nastavile smo put ka obali jer nas je čekalo krstarenje Bosforom, kom sam se baš radovala.

I azijska i evropska strana Bosfora predstavljaju mešavinu impresivne prošlosti ovog grada, kao i moderne sadašnjosti. Tokom krstarenja ćete se sve vreme diviti imresivnim palatama, vilama i utvrđenjima koja se nalaze duž obale.

Iako nas vreme nije baš poslužilo, utisak nije bio umanjen. Mislim da je ovo krstarenje nešto za šta bi trebalo da izdvojite vreme dok ste u Istanbulu. Pruža vam pogled na Istanbul iz totalno drugačije perspektive i sigurna sam da ćete se oduševiti, kao i mi.

Postoji više opcija krstarenja, dnevni i noćni polasci, sa i bez uključene večere, tako da možete da birate. Mi smo se odlučile samo za obilazak, ako se dobro sećam za nekih 20ak EUR po osobi i da je krstarenje trajalo oko 3h.

Kako smo kratko boravile u Istanbulu, odmah nakon krstarenja uputile smo se na sledeće planirano odredište → Dolmabahçe palatu, koja je udaljena samo nekoliko minuta hoda od luke.

Dolmabahçe palata je tokom 19. veka bila glavna carska palata Osmanlijskog carstva i bila je rezidencija sultana. Ovo impozantno delo arhitekture je 1952. godine pretvoreno u muzej.

Unutrašnjost palate posebno ostavlja bez daha. Ja sam bila zadivljena količinom zlata, kristala i lustera koja se nalazi u unutrašnjosti palate.Saznali smo da je 14 tona zlata upotrebljeno za dekoraciju plafona zlatnim lišćem. Impresivna činjenica, zar ne?

Najveći utisak na mene je ostavila poslednja prostorija koju smo posetili. To je najviša balska dvorana koja se nalazi u nekoj palati, sa 36 m visokom tavanicom, 56 stubova i oooogromnim kristalnim lusterom koji je težak 4,5 tona, a osvetljava ga 750 sijalica. Koliko taj luster spektakularno izgleda ne može ni da se opiše rečima. Verujem da ni slike ne bi mogle da dočaraju tu lepotu, ali svakako mi je krivo što uopšte nije dozvoljeno slikanje u unutrašnjosti palate.

I spoljašnji deo palate je takođe fascinantan kao i unutrašnjost. Evo nekoliko slika dvorišnog dela, ali da bi se zaista uverili u velelepnost ovog zdanja, morate to videti svojim očima.

Želele smo mnogo duže da se zadržimo na ovom mestu i šetamo prelepo uređenim delovima oko palate, ali bilo je vreme da nastavimo sa našim istraživanjem ovog divnog grada. Drugi deo dana bio je rezervisan za obilazak centralnog dela modernog Istanbula. Početna tačka nam je bio Trg Taksim, najveći i najživlji trg u gradu. Od Taksima smo šetale Istiklal ulicom, najpoznatijom ulicom u Istanbulu.

Popularan simbol ove ulice je crveni tramvaj u koji možete da ‘uskočite’ na svakih 15 minuta i njime obiđete ovu ulicu.

Nakon uživanja na ulicama Galata oblasti, stigle smo da najprepoznatljivijeg simbola ovog dela grada → Galata kule. 

Kula visoka 60 m nudi posetiocima pogled od 360 stepeni na središnji deo grada. Iako smo čekale sat vremena u redu da se popnemo gore, definitivno je pogled bio vredan čekanja. Uspele smo da vidimo i zalazak što je posebno doprinelo mom oduševljenju. Ako se dobro sećam, ulaz je bio 3-4 EUR.

Nakon uživanja u ovom pogledu, nastavile smo šetnju preko Galata mosta, koji spaja novi i stari deo Istanbula.

Kada pređete most, pravo nailazite na market sa začinima, poznatiji kao egipatski bazar gde možete pronaći sve turske poslastice, nakit, suvenire, sušeno voće i orašaste plodove, i naravno sve moguće vrste začina.

Polako smo taj dan prepun obilazaka privele kraju. Kako je već bilo veče, rešile smo da ovu našu istanbulsku avanturu zaokružimo time što ćemo probati  tursku kuhinju. Isprobale smo nekoliko jela po preporuci, kao i njihovih tradicionalnih slatkiša.

Iako je ovo bilo dosta kratko i intenzivno putovanje, ipak je vredno svakog napravljenog koraka i umora. Ni ne čudi što je Istanbul jedan od najposećenijih gradova na svetu. Zaista je impresivan i odiše svojim posebnim šarmom. Ima toliko toga da ponudi i mami vas da poželite da se opet u njega vratite.

Mislim da možete da čitate o ovom gradu, da gledate slike, ali da ništa ne može da se uporedi sa posetom i doživljajem ovog grada uživo.

Ja jedva čekam da ga ponovo posetim!

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Mimi
    April 20, 2018 / 8:51 pm

    Predivno…jako si talentovana za pisanje, uzivanje je citati!

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?