10 stvari koje treba da znate pre odlaska u Peking

Kako je putovanje u Kinu za mene bilo posebno i novo iskustvo, rešila sam sa vama da podelim određene informacije koje su meni pomogle, a nadam se da će i vama olakšati pripreme za put, kao i sam boravak tamo.

VIZA

Za građane Republike Srbije, turistička viza nije potrebna ukoliko planirate u Kini da boravite do 30 dana. Jeeej! 🤗 Sve što vam treba je pasoš koji važi najmanje šest meseci, kao i da imate slobodne stranice u pasošu. Super, zar ne?

PRIJAVA

Ukoliko ste kao mi otišli u posetu prijateljima, neophodno je da sa njima u roku od 48h od ulaska u zemlju odete da prijavite vaš boravak nadležnim organima u policijsku stanicu. Ukoliko ne govorite kineski 😊 preporuka je da sa vama krene i neki lokalac koji govori i kineski i engleski, jer će vam to, verujte mi, umnogome pomoći u sporazumevanju.

SPORAZUMEVANJE

Kao što sam već spomenula, sporazumevanje je veliki izazov u Kini jer tamo baš slabo govore engleski. Pored svog vašeg umeća sporazumevanja rukama, nogama i dimnim signalima, 😊 za slučaj da vam zatreba dodatna pomoć poslužite se aplikacijama koje vam mogu olakšati život tamo poput Google translate, Speak&Translate, iTranslate i drugih.

NOVAC

Valuta u Narodnoj Republici Kini je juan (Chinese Yuan – CNY), 1 CNY ~15 RSD. Novac možete da podignete na bankomatima ili da ga zamenite u banci. Gledajte da uvek uz sebe imate gotovinu, jer na većini mesta ne možete izvršiti plaćanje našim karticama, već samo gotovinom (juanima).

Najveća novčanica u Kini je u apoenima od 100 juana (oko 1500 RSD).

TRANSPORT

Iako slabo ko govori engleski, svi putokazi i table su pored kineskog ispisane i na engleskom jeziku, što je olakšavajuća okolnost. Metro linije su im odlično povezane i prilično su jednostavne za snalaženje. Iako su uglavnom svuda velike gužve, posebno mi se dopala njihova kultura ponašanja u metrou. Svi stoje u redovima, nema guranja i nervoze. Svakih nekoliko minuta nailazi naredni voz, tako da i nema potrebe za tim.

Većina metro linija saobraća od 5:00 do 23:00h.

Ukoliko uzmete metro karticu i na nju stavite određeni iznos (u juanima), pri svakoj vožnji vam se skida novac, a cena vožnje zavisi od dužine relacije na koju idete, a posle uvek možete da dopunite karticu ukoliko bude bilo potrebe. Kartica vam važi i za prevoz autobusom, gde vam skinu 1 juan sa kartice po vožnji. Kartu možete kupiti i u autobusu, a ukoliko nemate karticu tada je vožnja 2 juana (oko 30 RSD).

VPN

Ne znam koliko ste upućeni, ali u Kini je blokirano korišćenje sajtova poput Google-a, Facebook-a, Skype-a, Viber-a, Instagrama i drugih, te ih nije moguće tamo koristiti ukoliko prvo ne instalirate VPN aplikaciju (Virtual Private Network). Postoje razne verzije u zavisnosti koji operativni sistem koristite. Možete pronaći neke sa besplatnim probnim periodom, koji uglavnom traje sedam dana, a možete i da kupite neku i sve vreme je koristite. Mi smo koristili VPN Express i Turbo VPN. Kada vam je uključen VPN na telefonu ili računaru, tek onda ćete biti u mogućnosti da pristupite gore navedenim sajtovima.

* Instalirajte VPN dok ste još u Srbiji

Takođe, preporuka je da instalirate WeChat aplikaciju koja služi za dopisivanje i razgovor (kao Viber npr.), a dostupna je u Kini i bez VPN-a. Kinezi ovu aplikaciju baš koriste, jer im služi i za plaćanja preko QR koda, pored toga što je koriste za komunikaciju.

SMOG

Pre odlaska u Peking, prva asocijacija za ovaj grad mi je bio smog. Mislila sam da smog prekriva grad u tolikoj meri da se uopšte ne vide vrhovi zgrada i da je to konstantna pojava. Međutim, na našu sreću, u periodu kada smo bili (kraj juna/početak jula) smoga je bilo zaista malo i nikakvi alarmi i zabrane kretanja nisu stupali na snagu. Bilo je dana kada je bilo tmurnije i oblačnije, ali ništa zabrinjavajuće. Peking aktivno radi na smanjenju zagađenosti vazduha, što je vrlo pohvalno.

PARKOVI

Iskreno, zamišljala sam Peking kao grad asfalta i zgrada (i smoga), pa nisam očekivala da u gradu ima toliko zelenila. Ali, tamo se nalazi veliki broj predivnih i ogromnih parkova koji su toliko sređeni da su ujedno i jedni od najlepših koje sam imala priliku da posetim. Zelenilo i drveće možete videti i mimo parkova, u okolini stambenih zgrada, na širokim avenijama i svuda gde su uspeli, posadili su po neko drvo. 👍😊

HRANA

Na više mesta sam čula da se ljudima hrana u Kini ne dopada, međutim, kao i u svim velikim gradovima i u Pekingu možete da nađete sve svetske kuhinje. Mi smo namenski najviše jeli kinesku kuhinju i baš nam se dopala.

Naravno da u Kini možete da probate i neke nesvakidašnje stvari poput raznih buba, insekata, škorpija i mnogih drugih stvari koje mi nemamo priliku da jedemo svakodnevno. A moram vam se pohvaliti da sam čak i ja (iako sam inače mnogo gadljiva i ne volim insekte uopšte!) skupila hrabrosti da probam škorpije. Daaaa! Škorpijeee! 😊 Hvala Nikoli što je uticao da se osmelim i izađem malo iz svoje zone komfora probavši nešto što sam mislila da nikada neću. 😊

Naravno, poseta Pekingu nije mogla da prođe, a da ne probamo i čuveni specijalitet – Pekinšku patku. Iskreno, ja sam mislila da je to jelo ‘izvikano’ i nisam mnogo očekivala, ali ljudi moji, to je nešto preukusno. Stvarno smo se prijatno iznenadili i uživali smo u svakom zalogaju, kao i u prezentaciji i serviranju ovog jela. Stvarno je bio doživljaj i svakako preporučujem da probate ovaj specijalitet. Njam! 😊

VREME

Kako smo mi bili tokom letnjeg perioda, vlažnost vazduha je bila veoma velika, što u kombinaciji sa visokim temperaturama od oko 40 stepeni rezultira da brže dehidrirate, otežano dišete i brže se umarate. To je jedina stvar koja mi je u Kini ‘smetala’, ali ni to nas nije zaustavilo da i po takvom vremenu obilazimo ovaj zaista neverovatan i poseban grad.

Nadam se da će vam informacije koje sam sa vama podelila biti od koristi. 🤗

Ukoliko vam za neku stavku treba dodatno pojašnjenje ili informacija, slobodno mi pišite u komentarima ili na mail. Rado ću vam odgovoriti. ❤

6 Comments

 1. Milan
  August 4, 2018 / 9:21 am

  Prelepo, nemam reci!

 2. Igor
  August 4, 2018 / 8:37 pm

  Diiiivna Kina. Neki svoj svet koji globalizacija nije pregazila. Peking volim vise od Sangaja jer je glavni grad skroz nekako provincijski. Nekako vise Kina, manje Zapad. Provincijalci i carevi.

 3. August 20, 2018 / 4:20 am

  Good article, your sharing is so nice, love your work!

 4. Marija
  February 14, 2021 / 12:33 am

  Prelepooooo, jedva cekam da jednog dana sve obidjem iz posta, hvala ti.

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?