10 predloga za jesenja putovanja

 

Smatram da nam svima treba povremeni ‘beg’ od svakodnevnice. Promena mesta boravka bar na nekoliko dana.

Zaista je neophodno u današnje vreme kada živimo brzo, kada smo okruženi raznim čudima tehnologije, na telefonima smo 24/7, da češće menjamo sredinu i time se malo resetujemo od takvog načina života.

Pa ukoliko ste sačuvali nekoliko dana godišnjeg odmora i razmišljate kako bi ih mogli iskoristiti, evo nekoliko predloga za vas. 🙂

 

BEČ, Austrija

Ovaj carski grad nalazi se u srcu Evrope i jedna je od najstarijih metropola koja će vas definitivno očarati svojom arhitekturom. Iako sam imala priliku nekoliko puta da ga posetim, uvek mi je interesantno da ga iznova upoznajem. Svaki put se zaljubim u nešto novo, zanimljivo, jer mu svako godišnje doba daje posebnu čar.

Pored šetnje starim jezgrom grada, preporuka je da posetite i muzej Albertina ako ste zaljubljenik u likovnu umetnost, gde u trospratnom zdanju možete pogledati izložbe savremenih slikara i fotografa. Takođe, vredi posetiti i baroknu palatu Šenbrun (Schönbrunn), letnju rezidenciju Habzburgovaca koja je pod zaštitom UNESCO-a, kao i Nacionalnu biblioteku koja je fascinantna i najveća je biblioteka u Austriji.

Beč možete obilaziti i na tradicionalni način – fijakerom. Vožnja kočijom će doprineti atmosferi davno prošlih vremena.

Bilo da želite da provedete odmor u razgledanju znamenitosti ili ste pak zainteresovani samo za šoping, Beč je pravi izbor za vas.

 

BRATISLAVA, Slovačka

Kada ste već stigli do Beča, ne smete propustiti odlazak u Bratislavu, bar na jedan dan. Bratislava je udaljena samo sat vremena vožnje autobusom, a povratna karta će vas izaći svega nekoliko eura. Uživaćete u simpatičnom i skockanom gradiću sa interesantnim centrom, kaldrmom, brojnim kafićima i tvrđavom sa koje se pruža divan pogled na grad. Grad je jako šarmantan i drago mi je da sam imala priliku da ga posetim i od tada ga svima preporučujem.

 

BUDIMPEŠTA, Mađarska

Glavni grad susedne nam zemlje Mađarske, definitivno je vredan posete. Brojni mostovi koji spajaju dva dela grada – Budim i Peštu, zgrada Parlamenta, Vaci ulica, velelepna tvrđava sa koje se pruža najlepši pogled na Budimpeštu dovoljni su razlozi da ga posetite. A ukoliko se odlučite za razgledanje grada brodićem sa Dunava, priredićete sebi dodatno iskustvo i nezaboravan doživljaj.

 

PRAG, Češka

Prag je grad koji leži na reci Vltavi. ‘Zlatni grad’ je samo jedan od naziva kojima se opisuje ovaj veličanstveni grad mostova, katedrala, zlatnih tornjeva i crkvenih kupola.  Istorijsko jezgro grada je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja jednu od najvećih turističkih znamenitosti. Pored njega, poznat je i Karlov most, Praški dvorac koji se nalazi u delu grada Hradčani, kao i Astronomski sat – Orloj koji pokazuje položaje Sunca, Meseca i pojedinih planeta.

 

TRANSILVANIJA, Rumunija

Idealno vreme za posetu Drakulinom dvorcu je baš u oktobru, uoči Halloween-a, ali nećete se razočarati ni ako ga posetite u nekom drugom terminu. Pored dvorca grofa Drakule, u Transilvaniji se nalazi i dvorac Peleš, jedan od najlepših dvoraca Istočne Evrope. Lično sam bila baš iznenađena ovim delom Rumunije, jer mi je i poseta Brašovu, Branu i Sibinju upotpunila ovo putovanje.

 

PARIZ, Francuska

Kaže se ‘Pariz je uvek dobra ideja’, pa zašto da ne i u jesen? Slažete se? ❤

 

TOSKANA, Italija

Toskanu sa pravom smatraju najlepšom oblasti u Italiji, zbog njenih zelenih brda, predivnih pejzaža, jedinstvene arhitekture i posebne atmosfere. Glavni grad regije je Firenca –  centar umetnosti i spomenik renesanse, a poznati su i gradovi Piza, Sijena, Livorno i drugi. Sama činjenica da je ovo jedna od najposećenijih oblasti sveta ide u prilog svim ljubiteljima umetnosti, vina i prelepih predela da se baš tamo upute.

 

 

ISTANBUL, Turska

Istanbul je grad prepun suprotnosti koji se prostire na dva kontinenta. I azijska i evropska strana Bosfora predstavljaju mešavinu impresivne prošlosti ovog grada, kao i moderne sadašnjosti.

Topkapi palata, Plava džamija, Dolmabahče palata, Aja Sofija, obala Bosfora, Zlatni rog, Kapali čaršija, Egipatski bazar začina, Antički hipodrom – sve su to mesta i zdanja koja će vas fascinirati.

Grad je zaista impresivan i odiše svojim posebnim šarmom. Ima toliko toga da ponudi i mami vas da poželite da se opet u njega vratite.

 

LJUBLJANA, Slovenija

Ljubljana je  glavni i najveći grad Slovenije i nalazi se na reci Ljubljanici. Centar Ljubljane čini stari grad upotpunjen različitim arhitektonskim stilovima. Tu se nalazi i Tromostovlje koje grad čini posebnim. Svakako jedan od najprepoznatljivijih simbola grada je Zmaj, pa ne čudi što se tamo nalazi i Zmajski most.

Slovenija, iako mala zemlja, vrlo je interesantna zbog svog geografskog položaja i netaknutih prirodnih lepota, pa pored Ljubljane možete uživati kako u planinskim predelima, tako i u primorskim mestima.

 

NJUJORK, SAD

Ukoliko ste ipak zainteresovani za malo duže jesenje putovanje, moja preporuka je definitivno Njujork.

Mislim da nema ništa lepše od šetnje Central parkom u jesen. Sve te prekrasne boje jeseni se tamo mogu videti kroz raznoliku paletu. Njujork je definitivno jedan od onih gradova koji je prelep u svako godišnje doba, međutim, boravak u Central parku u jesenjim mesecima će vas zasigurno posebno oduševiti.

Nakon letnjih destinacija i malo dužeg opuštanja, povratak na posao i u svakodnevnicu zna teže da nam padne, zar ne? Zato je odmor od nekoliko dana idealan da nam prekrati vreme do novogodišnjih praznika. 😉 Kako jesen daje posebnu čar gradovima svojim predivnim bojama, nećete pogrešiti bilo koji grad da odaberete.

Za koji od navedenih gradova biste odmah spakovali kofere i krenuli? ❤

 

Share:

2 Comments

 1. Mimi
  October 29, 2018 / 10:31 pm

  Jao,
  meni su omiljeni definitivno Njujork i Pariz ❤️

 2. Ana
  November 6, 2021 / 11:02 pm

  Bas mi je znacilo da sada ovo procitam i da se motivisem malo za ovu jesen. Hvala.

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?