Šta je Dubai Expo 2020?

Expo je najstarija, najveća i najpoznatija izložba ovog tipa na svetu.

Prva svetska izložba – WORLD EXPO – održana je u Londonu, 1851. godine. Koncept je zaživeo i postao popularan, tako da je nastavio da se održava širom sveta. Expo je uvek pratio određenu temu, koja doprinosi napretku nauke, obrazovanja, tehnologije, ekonomije i društva.

Poslednjih godina trend je da se Expo održava svakih 5 godina i traje do 6 meseci, i to uvek u drugoj zemlji. Ujedinjeni Arapski Emirati, odnosno Dubai – dobio je kandidaturu za 2020. godinu, međutim, otvaranje i početak izložbe bili su odloženi zbog korona virusa.

Dubai Expo

Photo credit: www.bie-paris.org

Evo nekih od zemalja koje su bile domaćini World Expo-a, od 2000. godine:

2000. – Hanover, Nemačka

2005. – Aichi, Japan

2010. – Šangaj, Kina

2015. – Milano, Italija

2020. – Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Naredna svetska izložba održaće se 2025. godine u Osaki, Japan, a ukoliko želite da pogledate celu listu gradova od 1851. godine, možete to učiniti ovde.

Dubai Expo 2020 je svoja vrata za posetioce otvorio 1.10.2021. godine i trajaće sve do 31.3.2022. godine. 🗓

Ovo je prvi put da se World Expo održava u arapskom svetu, odnosno MEASA regionu, koji obuhvata područje Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije, pa je samim tim od posebnog značaja. Tema izložbe u Dubaiju je ‘Povezivanje umova, stvaranje budućnosti’ kroz tematske celine – Održivost, Mobilnost i Mogućnost. Manifestacija teži da predstavi najbolje primere saradnje i inovacije iz celog sveta.

Na njoj su predstavljene 192 zemlje, od kojih svaka, po prvi put u istoriji, ima svoj paviljon. 🌏 Isto tako, svaki tematski deo (Održivost, Mobilnost i Mogućnost) ima svoj zaseban paviljon.

Paviljoni su organizovani tako da svaka zemlja ima priliku da na najbolji mogući način prezentuje ono što ima da ponudi kroz inovativan pristup.
Neki su se baš potrudili, pa unutar paviljona zaista imate utisak da ste u toj zemlji. U većini paviljona imate mogućnost da iskusite nešto novo i doživite temu svakog paviljona na jedinstven način kroz, kako edukativni, tako i sadržaj koji animira. 🌎

Sve je ooogromno, prelepo osmišljeno i uređeno, bogato raznim sadržajima koji su prezentovani tako da probude sva vaša čula. ✨

Iz ptičije perspektive Expo podseća na tri latice cveta, a svaka latica predstavlja određenu tematsku oblast – Opportunity (žuti), Mobility (plavi) i Sustainability (zeleni deo).

expo dubai 2020 map

Photo credit: www.expo2020dubai.com

Svaki od tri dela imaju svoje ulaze na kojima se nalaze kapije napravljene od karbonskih vlakana, koje su delo britanskog arhitekte Asif Khan-a,  reflektuju logo Expo-a iz određenog ugla. Takođe, na svakom ulazu nalazi se i veliki Expo 2020 znak u boji distrikta u kom se nalazite (žuti, zeleni, plavi).

dubai expo entrance

Ulaz na Expo je besplatan za sve posetioce ispod 18 godina, za one koji imaju 60 i više godina, kao i za osobe sa invaliditetom. Takođe, studenti sa bilo kog Univerziteta na svetu, uz validnu karticu kojom to dokazuju, takođe mogu da uđu besplatno.

Tokom šest meseci trajanja ove manifestacije, Expo 2020 je biznis program uvrstio kao jednu od najvažnijih komponenti izložbe koju je realizovao kroz devet tematskih nedelja.

tematske nedelje Dubai expo 2020 - kalendar

Photo credit: Privredna komora Srbije

Za realizaciju biznis programa Srbije zadužena je Privredna komora Srbije u saradnji sa Vladom Republike Srbije. Pored posete, PKS zadužena je i za organizovanje niza B2B sastanaka, prezentacija i konferencija, kao i učešća na zvaničnim Expo poslovnim forumima i na srpskom međunarodnom poslovnom forumu.

Čast mi je i zadovoljstvo što sam kao član delegacije Republike Srbije 🇷🇸 imala priliku da posetim najveću svetsku izložbu – EXPO 2020 u Dubaiju 🇦🇪, u tematskoj nedelji ‘Putovanja i povezanost’. Kako sam išla u srednju turističku školu, studirala Menadžment u turizmu, završila i Master studije na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo i prakticno sam u turizmu ceo svoj život, ova poseta Expo-u za mene imala je posebno značenje i zaista nosim predivne utiske. 🌎

Expo 2020 je nešto što je definitivno vredno posete. To je mesto gde se prožimaju tradicija i tehnologija, poslovni susreti, biznis konferencije i forumi sa kulturno umetničkim programom, koncertima, raznim animacijama, demonstracija virtuelne realnosti i veštačke inteligencije.

Jednostavno, jedan potpuno nov i neviđen svet.

Ovde možete pročitati 20 zanimljivosti o ovoj izložbi. 

A više o samim paviljonima ću sa vama podeliti u nekim narednim postovima.

Da li biste voleli da posetite Dubai Expo 2020?

 

4 Comments

  1. Andrijana Bozic
    February 2, 2022 / 10:10 pm

    Diiivan, sadržajan pooost! 🙂 Baš sam uživala!

  2. Zana
    February 4, 2022 / 8:18 am

    Prelepo, jedva cekam naredni post!

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?