15 stvari koje treba da znate pre odlaska u Dubai

Dubai je u poslednje vreme mnogima omiljena destinacija. Iako je grad sam po sebi atraktivan, tome su doprinele i blaže kovid mere za ulazak i boravak u njemu tokom protekle dve godine.

Grad je kosmopolitski, spoj je futurističke vizije sveta i tradicije. Svakako gradom dominiraju moderne zgrade, oblakoderi, tržni centri i ekskluzivni hoteli, ali duh tradicije se isto tako može doživeti u određenim delovima grada.

A za sve vas koji planirate svoje putovanje u ovaj spektakularan grad, evo korisnih informacija koje će vam služiti pre odlaska:

LOKACIJA

Dubai se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva. Jedan je od 7 emirata i glavni grad Emirata Dubai, dok je glavni grad države UAE Abu Dabi. Nalazi se na Arabijskom poluostrvu i  praktično je iznikao u pustinji.

VIZA

Za građane Republike Srbije, viza nije potrebna za boravak do 90 dana.

JEZIK

Zvanični jezik u Dubaiju je arapski,engleski je široko rasprostranjen, tako da nećete imati nikakvih problema u sporazumevanju i komunikaciji.

VALUTA

Valuta koja se koristi u UAE je dirham – AED.

Za 1 dolar dobijate 3,68 dirhama – 1$ = 3,68 AED – fiksni kurs

Za 1 euro dobijate oko 4,31 dirhama – 1€ = 4,31 AED – trenutni kurs

Menjačnice imate na svakom koraku, ali svuda možete plaćati i karticama, čak i u taxiju.

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je +3h u odnosu na vreme u Srbiji, dok je po GMT +4h.

LET

Zbog popularnosti destinacije, sve više avio kompanije vrši letove iz Beograda za Dubai sa presedanjem, a direktan let do Dubaija iz Beograda obavlja FlyDubai. Trajanje leta je oko 5-6h.

Takođe, iz Beograda postoji i direktan let do Abu Dabija preko kompanije WizzAir, a od Abu Dabija do Dubaija vam treba još nekih sat vremena vožnje (kolima/autobusom).

KLIMA

Dubai ima ekstremno vrelu pustinjsku klimu. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom dnevnom temperaturom od 24°C, dok je noćna oko 14°C, a najtoljiji meseci su juli i avgust sa prosečnom temperaturom od oko 41°C, sa noćnom temperaturom od 30°C.

Najbolje vreme za posetu ovom gradu je u periodu od novembra do marta.

Izvor: meteoblue.com

TRANSPORT

Metro super funkcioniše i odlično povezuje sve delove grada. Dnevna karta za sve zone iznosi oko 5€.

Vožnja taxijem je prilično povoljna, pogotovo ako vas više deli prevoz. Start je oko 12AED – oko 3€ (što je i najniža cena vožnje), dok je start sa aerodroma ili Expo izložbe oko 25AED – oko 6€. Kao što sam već gore spomenula i u taxiju vožnju možete platiti karticom.

Takođe, možete rentirati i auto, jer su im cene goriva povoljne (jeftinije nego u Srbiji).

BEZBEDNOST

Emirati su zaista bezbedna destinacija. Imaju veoma stroge zakone, pa im je stopa kriminala gotovo nepostojeća. Sećam se kada sam prvi put bila u Emiratima, drugarica koja je tada tamo živela mi je rekla da, ukoliko bi mi se desilo da npr. zaboravim telefon na stolu u kafiću, da ću ga sigurno tamo i zateći kada se vratim po njega. Mislim da vam to dovoljno govori o bezbednosti.

STRUJA

Ono što bih posebno volela da naglasim pred pripreme za put u Dubai, i Emirate generalno, je da ponesete sa sobom adaptere za struju. Tamo se koristi tzv. G tip utičnica – utičnica sa 3 pravougaona otvora – isti tip koji se koristi u UK. Ja imam neki univerzalni adapter, pa me on spašava gde god da putujem.

OBLAČENJE I PONAŠANJE

Emirati su muslimanska zemlja, gde se islamska tradicija veoma poštuje, pa bi tako i turisti koji tamo odlaze trebalo da poštuju tuđu tradiciju i pravila ponašanja. Iako je jedna zemlja u pitanju, u svakom od 7 emirata važe posebna pravila, pa je Abu Dabi konzervativniji od Dubaija, koji je dosta opušteniji s obzirom na veliki broj stranaca koji tamo žive i borave.

Gledajte da budete prikladno i pristojno obučeni, kako ne biste izazvali negativne reakcije lokalnog stanovništva i doveli sebe bespotrebno u neprijatnu situaciju.

Dubai Expo 2020 Al Wasl dome

NOĆNI IZLASCI I ALKOHOL

U Emiratima su alkoholna pića dozvoljena samo u restoranima, noćnim klubovima i barovima koji za to imaju licencu. Alkohol se ne može kupiti u prodavnicama (osim uz posebnu dozvolu).

Još jedna bitna informacija u vezi sa alkoholnim pićima – zakonom je propisano nula promila alkohola u krvi tokom upravljanja motornim vozilom, a za prekršaj odmah sleduje zatvor u trajanju od sedam dana, a zatim deportacija iz zemlje. To svakako treba imati u vidu ako se u Emiratima koristi rent-a-car.

Dubai zaista ima sjajne klubove koji svetski izgledaju, ali su im i cene ‘svetske’. 🙂 Pića su prilično skupa u izlascima, ali postoji opcija da istražite klubove koji imaju čuvene ‘ladies night’ promocije, pa će i sam izlazak biti prihvatljiviji za naše standarde. U većini mesta u Dubaiju više plaćate doživljaj i ugođaj nego uslugu.

SMEŠTAJ

Iako je Dubai luksuzna i skupa destinacija, nije nemoguće obići ga i boraviti u njemu za neki normalan iznos novca. Ovo pišem da svi oni koji bi želeli da ga posete, a sprečava ih to što automatski misle da je nepristupačan, znaju da ne mora biti tako. Ukoliko planirate da po ceo dan istražujete grad, a smeštaj vam služi samo da se okupate i prespavate, zaista može da se pronađe pristojan smeštaj i za manje novca.

Naravno, ukoliko ste u mogućnosti da sebi priuštite luksuz koji ovaj grad može da ponudi – go for it. Nema boljeg mesta za nova iskustva od Dubaija, jer tamo možete da ostvarite i isprobate gotovo sve što poželite.

REZERVACIJE IZLETA I LOKALITETA

Moja preporuka je da sve što možete unapred bukirate online. Time ćete sebi uštedeti i vreme i novac. Na primer, karta za posetu Burj Khalife je povoljnija online nego na licu mesta, a uz to imate rezervisano vreme za posetu (odnosno ulazak).

Isto tako, ukoliko planirate na safari u pustinju, može vam biti od koristi sajt groupon.ae. Na ovom sajtu pored safarija (koji možete pronaći već za 15ak €) možete pronaći i druge povoljnije ponude za rentiranje vožnje brodićem, helihopterom, jahtom, ulazak na vidikovac The View i slično.

*Bonus savet – Ukoliko se odlučite za safari, on obično traje od nekih 15-22h, a s obzirom da u pustinji uveče drastično padne temperatura, obavezno ponesite nešto toplije da imate da obučete. Zahvalićete mi kasnije. 😉

arabian desert sunset

KOVID MERE

Za ulazak u Dubai, nama je bio potreban negativan PCR test ne stariji od 48h, bez obzira da li smo vakcinisani ili ne. Svuda su maske bile obavezne i unutra i napolju, osim u restoranima i na plaži. Kazne su veoma visoke za nepoštovanje ovog pravila.

Ukoliko vas zanima više informacija za ulazak građana Srbije u UAE, možete ih pronaći ovde.

Nadam se da će vam ove informacije služiti i biti od koristi pri planiranju vašeg puta u Dubai. A ako vi imate nešto da dodate ili vas još nešto zanima što nisam spomenula, slobodno mi pišite.
Srećan puuut! ✈️
potpis

4 Comments

 1. Marija
  February 9, 2022 / 1:02 am

  Odusevljena sam!

 2. Indira Buljubašić
  January 19, 2023 / 6:34 am

  Pozdrav iz Abu Dhabija, sigurno će nam koristiti tvoji savjeti i iskustva

  • January 28, 2023 / 3:13 am

   Veliki pozdrav i za tebe iz trenutno snežnog Novog Sada. ❄️Drago mi je da su korisni saveti.
   Lep provod želim!

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?