20 zanimljivosti o izložbi Dubai Expo 2020

Kako je ova izložba sama po sebi jedinstvena, i kako sam vam već napisala u postu – Šta je Dubai Expo 2020? –  da je to jedan potpuno nov i neviđen svet, rešila sam da podelim sa vama neke zanimljivosti da vidite o čemu pričam:

📌 Iz ptičije perspektive Expo podseća na tri latice cveta, a svaka latica predstavlja određenu tematsku oblast – Opportunity (žuti), Mobility (plavi) i Sustainability (zeleni deo).

expo dubai 2020 map

 

📌 Svaki od tri dela imaju svoje ulaze na kojima se nalaze kapije napravljene od karbonskih vlakana, koje su delo britanskog arhitekte Asif Khan-a, reflektuju logo Expo-a iz određenog ugla. Takođe, na svakom ulazu nalazi se i veliki Expo 2020 znak u boji distrikta u kom se nalazite (žuti, zeleni, plavi).

dubai expo entrance

📌 Sustainability paviljon funkcioniše u potpunosti zahvaljujući solarnoj energiji. Svako postavljeno E-drvo ima u proseku oko 120 solarnih panela koji se rotiraju prema suncu od svitanja do zalaska sunca.

Source: https://www.dezeen.com/2021/10/15/grimshaw-sustainability-pavilion-expo-2020-dubai-significant-unnecessary-emissions/

📌 Svi koji putuju u Dubai sa kompanijom Emirates tokom trajanja Expo-a, od 1. oktobra 2021. do 31.marta 2022. – dobijaju na poklon dnevnu kartu za obilazak. Kompanija Emirates je i  zvanični partner ovog događaja.

📌 Preko 100 robota pozdravlja posetioce na Expo-u – služe za dostavu hrane, opominju da se nose maske, slikaju vas, a čak možete da dobijete i zagrljaj. Mali žuti robot nazvan Opti, koji nadgleda Oportunity paviljon je ujedno i maskota Expo izlolžbe.

📌 Expo se nalazi na prostoru koje je veće od 600 fudbalskih terena zajedno.

📌 Ulaz na Expo je besplatan za sve posetioce ispod 18 godina, za one koji imaju 60 i više godina, kao i za osobe sa invaliditetom. Takođe, studenti sa bilo kog fakulteta na svetu, uz validnu karticu kojom to dokazuju takođe mogu da uđu besplatno.

📌 Tokom trajanja izložbe od 6 meseci održava se 10 tematskih nedelja. U prvoj nedelji u fokusu su klima i biodiverzitet, dok je u poslednjoj nedelji akcenat na svemiru.

📌 Preko 30.000 volontera je prijavljeno da bude ispomoć na ovoj izložbi.

📌 Logo izložbe je inspirisan prstenom pronađenim pre 4000 godina na arheološkom nalazištu Saruq Al Hadid u Al Marmoom-u. Prsten simboliše povezanost, otpornost i nasleđe.

Source: https://www.expo2020dubai.com/

 

📌Kako su podizanje svesti o održivosti i ušteda energije glavna tema ove izložbe, naišla sam i na podatak da se radi o 100% ekološkom projektu. Solarni paneli snabdevaju Expo strujom, dok će 90% materijala koji se koristio za izradu paviljona biti preusmeren na nove objekte i ponovo će biti upotrebljen.

📌 Dok sam gledala u one neverovatne konstrukcije paviljona, sve vreme mi je bilo na pameti pitanje: A šta će se sa svim ovim desiti nakon marta 2022.? I naravno, morala sam da saznam odgovor. U planu je da se prostor na kome je izgrađen Expo pretvori u pametni grad budućnosti nazvan District 2020. Ovaj grad će naslediti oko 80% građevina sa Expo-a.

📌 Poznati fudbaler Lionel Messi učestvovao je u promotivnim aktivnostima za Expo. Ukoliko želite da vidite promo video, kliknite ovde.

📌 Surreal Water feature je fontana koja je apsolutni hit na mrežama. Ja sam bila ubeđena da se radi o optičkoj iluziji, da se ne radi o pravoj vodi, međutim, na licu mesta sam se bas iznenadila, jer jeste u pitanju prava voda. 🤷🏼‍♀️
Nije mi delovalo tako, jer voda kao krene da pada, svi nonšalantno stoje i kao sve super, niko se ne pokvasi, a uz to se i voda odjednom misteriozno povuče. 🙄😀 Međutim, u tome i jeste fora, to je najnoviji momenat izgradnje i održivosti fontana, ova je eco-friendly i potroši se samo onoliko vode koliko ispari u toku trajanja ‘numere’.

Tokom večeri, uz sve vizuelne efekte – svetla, dim, vatra – sve izgleda još magičnije.


Svi ljubitelji serije Game of Thrones prepoznaće sličnosti, jer je muziku za fontanu radio Ramin Djawadi – i to ceo album od 9 pesama specijalno za ovu priliku – koji je autor muzike i u seriji GOT.
Svih 9 pesama puštaju se tokom celog dana i taktove prate 153 vodena talasa koja plešu uz njih. Tvorac ove fontane je firma WET, koja je takođe radila i najveću fontanu koja ‘igra’ uz muziku – The Dubai Fountain kod Burj Khalife, kao i onu u Las Vegasu koja je pre nje držala rekord – The Fountains of Bellagio, u čuvenom Bellagio hotelu. Fontana Surreal nalazi se u okviru Dubai Expo 2020 izložbe, u Jubilee Parku, blizu Al Wasl Plaza – centralnog i dominantnog dela sa kupolom.

📌 Na ovoj izložbi su predstavljene 192 zemlje sveta, od kojih svaka, po prvi put u istoriji, ima svoj paviljon. Isto tako, svaki tematski deo (Održivost, Mobilnost i Mogućnost) ima svoj zaseban paviljon.

📌 Garden in the sky je još jedna od atrakcija koje su na raspolaganju posetiocima izložbe. To je osmatračnica uređena sa drvećem i klupicama, sa koje se pruža pogled od 360 stepeni na Expo, dok se lagano penjete na visinu od oko 55m. Vožnja traje oko 5 minuta i cena je 30AED.

Source: https://lovin.co/dubai/en/expo-2020/sky-garden

📌 Al Wasl Plaza predstavlja centralni deo celog Expo-a. To je prostor kojim dominira kupola širine 130m i visine 67m sa površinom od 360 stepeni. Na sredini se nalazi bina i ovaj prostor služi kao mesto održavanja koncerta i drugog kulturno umetničkog programa. Postavljena su 252 laserska projektora koji omogućavaju i vizuelni prikaz po celoj kupoli.

Source: https://www.cimolai.com/portfolio/al-wasl-plaza/

📌 Na Expo-u možete da kao suvenir kupite pasoš u koji vam u svakom paviljonu ‘udare’ pečat kao da ste ‘posetili’ tu zemlju i to mi je jedna od dražih uspomena koje ću čuvati. Verujem da bi se i vama baš dopao.

📌 S obzirom na površinu izložbe, posetiocima su na raspolaganju razni autobusi, vozići, golf kartovi za prevoz po samom Expo-u. Naravno, sve je besprekorno organizovano. Besplatna vožnja autobusima će vas brzo, jednostavno i bez nadoknade prevesti od jednog distrikta do drugog, dok su na raspolaganju i tzv. people mover-i u vidu ostalih nabrojanih prevoznih sredstava.

📌 Aplikacija Expo B2B je namenski dizajnirana u okviru biznis programa izložbe, sa ciljem da umreži što veći broj privrednih subjekta. Putem ove aplikacije korisnici imaju mogućnost da međusobno ostvaruju kontakte, zakazuju susrete, organizuju sastanke i sl. Takođe postoji aplikacija i za posetioce koja će vam pomoći da se lakše snalazite u samom prostoru i da možete unapred da zakažete posetu određenim paviljonima i time izbegnete čekanje u redovima.

Moram vam priznati da je na celokupni doživljaj Expo-a, moja reakcija bila WOW, jer zaista jesam fascinirana šta sve čovek može da napravi i ode korak dalje bilo da se radi o tehničkim, tehnološkim ili arhitektonskim dostignućima.

Kako se vama čini?

Ukoliko možete, iskoristite priliku da ga posetite do kraja marta meseca, do kada traje. A ako uspete da se organizujete da odete, evo teksta sa stvarima koje treba da znate pre odlaska u Dubai.

potpis

6 Comments

  1. Mina
    February 25, 2022 / 7:27 pm

    Ja sam oduševljena.

  2. Sanja
    February 25, 2022 / 7:52 pm

    Nisam ni znala za ta karbonska vlakna do sada. Super post!

  3. N
    March 2, 2022 / 1:00 am

    Sad se i meni ide na Expo… Svaka cast na vrlo zanimljivom i informativnom tekstu

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?