Roze jezero u Srbiji – Termalna banja Pačir

Ovog leta rešila sam da više slobodnog vremena provedem u Srbiji i da obiđem neka lepa mesta. U nekima od njih sam do sada već bila, a neka su i za mene nova.

Pa takvo jedno novo mesto za mene je i Pačir, gde se nalazi ovo nesvakidašnje roze jezero.

Gde se nalazi i kako stići?

Pačir je seoce u Vojvodini, nalazi se na severu Bačke, u okolini Bačke Topole čijoj opštini i pripada. Do njega se lako dolazi, za nekih nepunih sat vremena vožnje od Novog Sada, a neka 2h će vam trebati ukoliko se uputite iz Beograda.

Ispred ulaza u banju imate dovoljno mesta za parkiranje automobila (parking je besplatan), a sam ulaz izgleda ovako..

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Cene ulaznica

U ovoj prvoj kućici na samom ulazu nalazi se i blagajna, gde možete kupiti kartu za boravak u banji. Karta za odrasle iznosi 400 dinara, a za decu 4-14 godina 250 dinara, dok deca ispod 4 godine ne plaćaju ulaz. Postoje i porodične dnevne karte koje su za četvoročlane porodice (dvoje dece + dvoje odraslih) i one su ja mislim oko 900-1000 dinara.

Radno vreme tokom sezone je od 10-19.30 časova, a tokom zimskog perioda od 11-19 časova.

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

I naravno, po ulasku, prvo me zanimalo da vidim kako uživo izgleda ta roze boja vode.

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Uz miris lavande koji na momente osećam u vazduhu, ubrzano koračam do ivice jezera. I, ta-da.. evo je..

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Zaista je neobično videti jezero ovakve boje, zar ne?

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Zašto je voda roze boje?

Iako neki smatraju i da sam sastav vode (koja je bogata mineralima) utiče na boju vode, ipak je verovatnije da to, u kombinaciji sa prisustvom mikro-alge Dunalielle saline utiče na boju. Ova mikro-alga stvara pigment kako bi se zaštitila od jakih UV zračenja, što doprinosi da boja jezerca bude baš rozikasta. Iz tog razloga, baš ovakvu roze boju zatećićete tokom vrelih letnjih meseci, u julu i avgustu, kada je i temperatura visoka.

Takođe, u zavisnosti od doba dana i oblačnosti, nijansa roze boje varira, što možete videti i na slikama ispod.

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Sam prostor banje je veoma čist i lepo uređen. Postoje ležaljke i suncobrani skoro oko celog jezera koje možete koristiti. Takođe, tu je i nekoliko drvenih kućica sa stolovima ukoliko želite skroz da se sklonite od sunca (da njih zauzmete, preporuka je da poranite), svlačionice, kafić koji se nalazi na samom ulazu (služi se piće i čini mi se neke palačinke i langoš, ali dozvoljeno je da unesete i svoju hranu i piće), kao i velika livada pogodna za sportove poput fudbala i odbojke.

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Lekovitost vode

Ono što je interesantno je da pored jezera roze boje, ovde postoje i dva zatvorena bazena, takođe sa termalnom vodom. Lekovita voda, koja se nalazi i u jezeru i u bazenima, izvire na oko 1400 m dubine, a temperatura vode na samom izvorištu iznosi 72 °C. Kako voda stiže do površine i meša se sa bunarskom vodom, hladi se na nekih 30-35 °C.

Voda je takođe slana – salinitet je oko 21‰. Poređenja radi, prosečan salinitet svetskog okeana iznosi oko 35‰.

Zbog prisustva velikog broja minerala u ovoj vodi, voda je lekovita i preporučuje se kod kožnih i reumatskih oboljenja, pospešuje oporavak nakon sportskih povreda i sl. A temperatura vode će svakako pozitivno uticati na opuštanje mišića.

Miris vode je veoma intenzivan i meni lično veoma neprijatan u zatvorenim bazenima, dok napolju kod jezera nisam bukvalno ni osetila taj specifičan miris joda i sumpora, ako se ne varam.

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Hajde da sumiramo neke glavne zanimljivosti vezane za termalnu banju Pačir:

Zanimljivosti

⭐️ Neobična boja vode – roze boja, najverovatnije zbog prisustva mikro-alge Dunalielle saline

⭐️ U jezeru je voda slana, salinitet je oko 21‰, a poređenja radi, prosečan salinitet svetskog okeana iznosi oko 35‰, a kako je slana voda veće gustine imate osećaj kao da se kupate u roze mleku

⭐️ Najveća dubina jezera je 1,6m, i to na sredini jezera

⭐️ Termalna voda izvire na 1400m dubine, a izvorište se nalazi izvan banjskog kompleksa, pa je zapravo Pačir jezero – veštačko jezero, a voda se doprema pomoću specijalnih pumpi i cevi

⭐️ Temperatura vode na samom izvorištu je 72°C, kako voda stiže do površine i meša se sa bunarskom vodom, hladi se na nekih 30°C

Termalna banja Pacir - jezero roze boje

Iako je raritet pronaći jezera ovako neobične boje, ima ih još u svetu. Najviše ih je u Australiji, a mogu se naći i u Senegalu, Španiji, Meksiku, Kanadi i sl. Bilo mi je baš krivo kada nisam uspela da posetim roze jezero na poluostrvu Jukatan, dok sam boravila u Meksiku, a tada nisam ni slutila da ćemo jednog dana i mi u Srbiji imati baš jedno tako specifično, a lekovito jezero. Drago mi je što Vojvodina i Srbija imaju ovakvu turističku atrakciju, koja je već doprinela razvoju turizma tog kraja.

Nadam se da vam se dopao post i da ste saznali nešto novo. ☺️

A ako odlučite da ga posetite, javljajte mi vaše utiske.

potpis

 

1 Comment

  1. Marija
    August 17, 2022 / 7:56 pm

    Prelepo zaista, podsetnik da uskoro odem tamo.

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?