DUBAI EXPO 2020: nekad i sad – Šta je danas Dubai Expo?

Prošle godine u ovo neko vreme imala sam tu čast i zadovoljstvo da kao član delegacije Republike Srbije posetim najveću svetsku izložbu – EXPO 2020 u Dubaiju, u tematskoj nedelji ‘Travel & Connectivity’.

Za one koji možda ne znaju šta je Dubai Expo 2020 i za one koje zanimaju dodatne informacije o ovom jedinstvenom događaju, više o tome mogu pročitati ovde.

Kako me ovih dana telefon podsećao na uspomene od pre godinu dana, dobila sam ideju da sa vama podelim detalje o omiljenim paviljonima koje sam tamo posetila, kao i informaciju kako sada izgleda i čemu služi prostor Expo-a.

Dok sam tokom boravka tamo gledala u one neverovatne konstrukcije paviljona, sve vreme mi je bilo na pameti pitanje: A šta će se sa svim ovim desiti nakon završetka Expo-a u martu 2022.? I naravno, saznala sam da je u planu je da se prostor na kome je izgrađen Expo pretvori u pametni grad budućnosti.

To se zaista i desilo. 🙂 Ali, više o tome nešto malo kasnije.

Da krenemo iz početka.

Na Expo-u je bilo 192 paviljona (svaka zemlja je po prvi put imala svoj paviljon na izložbi ovog tipa) plus, svaki tematski deo (Održivost, Mobilnost i Mogućnost) imao je svoj zaseban paviljon. Toliko je bilo zanimljivosti vezanih za ovu izložbu, a ovde možete pronaći 20 koje sam ja izdvojila.

Svi paviljoni su se sastojali od više prostorija, koje su nekada tematski povezane, nekada pričaju priču za sebe.

Ovo su oni koje bih ja izdvojila (od onih koje sam obišla, a uspela sam da ih vidim samo pedesetak od 195 ukupno):

MAĐARSKA

Prvi paviljon koji me je zaista oduševio, bio je paviljon Mađarske. Mislim da je tome doprinelo to što smo imali vođeni obilazak paviljona, gde smo dobili sve neophodne informacije kako bismo na najbolji mogući način doživeli i shvatili njihovo predstavljanje.

Akcenat je bio na vodama, da dočaraju bogatstvo njihove zemlje vodom bez stvarne upotebe vode tamo u paviljonu i mislim da su u tome i uspeli. Predstavili su se kao zemlja sa najviše spa izvora na celom svetu.

Iako nam je to komšijska zemlja, moram priznati da sam saznala dosta novih informacija o njoj.

Obilazak paviljona završavao se u prostoriji gde se nalazi veliki bazen sa lopticama, u koji možete da uđete, da sednete/legnete i opustite se uz projekciju na ogromnom LED ekranu uz prijatan zvuk. Oko bazena nalazili su se i lazy bagovi za one kojima je taj vid komfora privlačniji.

Ja sam naravno 🙈 odmah uletela u bazen sa lopticama (podseća na one dečije u igraonicama, samo su u ovom bile bele lopte sa plavim svetlima) i malo gledala u ekrane sa prikazima kapljicama, malo se opuštala žmureći i slušajući zvuk vode koja žubori.

TAJLAND

Ovo je jedna od onih zemalja koja se potrudila da njihov paviljon i sama prezentacija ostanu upamćeni tako što su aktivirali sva naša čula.

Ulaskom u prvu prostoriju nekako dobijete ono što i očekujete u skladu sa nekim dosadašnjim saznanjima o Tajlandu.

Međutim, na kraju obilaska paviljona, uz miris jasmina koji se oseća u vazduhu, dolazite u prostoriju gde vas čeka ni manje ni više nego – VODOPAD. Sa sve parom koja se podiže od vode i dugom, a sve to čini da pomislite da ste zaista na trenutak uspeli da se teleportujete na Tajland. Fascinantno, zar ne?

RUSIJA

Prezentacija unutar ovog paviljona je bila mind-blowing, što bi se reklo na tečnom srpskom. 😃 Ali zaista je to najbolji opis.

Fokus je bio na multimedijalnoj izložbi o napredovanju i funkcionisanju ljudskog mozga, sa džinovskom kinetičkom skulpturom mozga u centru dešavanja.

KUBA

Ah, Kuba! Obožavam je! Toliko nosim lepe utiske sa tog putovanja, da bih je rado posetila još 100 puta. 😊 Pa tako nisam mogla ni da zaobiđem njihov paviljon.

A tamo nas je dočekala glasna muzika, koja odmah diže raspoloženje, sa sve salsa koracima izlepljenim na podu, gde možete brzinski da ‘naučite’ salsu i ‘prođipate’ malo. Naravno da ja jesam, doduše u svojoj izvedbi, ali odlično sam se zabavila.

SRBIJA

Paviljon naše zemlje nalazio se na odličnoj lokaciji. To je bio zapravo i prvi paviljon koji smo zajedno kao delegacija posetili, po dolasku na EXPO.

Tu sam prvi put gledala izložbu kroz VR naočare i to mi je bio zanimljiv početak obilazaka.

Ono što mislim da je privuklo najviše pažnje posetilaca EXPO-a je program koji je bio organizovan ispred samog ulaska u paviljon i kroz razne kulturno-umetničke programe su približili našu zemlju strancima.

A uveče je bio neki strava DJ koji je puštao tako dobru muziku i stvarno pravio dobru atmosferu da smo svako veče završetak obilaska Expo-a provodili tamo uz đusku. 💃

THE GOOD PLACE

Ovo je definitivno paviljon koji je na mene ostavio najjači utisak. Toliko je lepa priča i toliko se lepo osećate nakon njegove posete.

Iako smo u njega ušli ne znajući o čemu se tačno radi, oduševili smo se. Cilj paviljona je da svakog pojedinca koji ga poseti, podseti na humanost i nesebičnost, pri čemu svet može postati bolje mesto – the Good Place.

Ono što je mene posebno oduševilo je ‘The Smile Wall’ – mesto gde kroz interaktivnu tablu donirate osmeh, a posebno imate da izaberete kome želite da donirate. Od svakog doniranog osmeha po 1$ ide u humanitarne svrhe. Sjajno, zar ne? 😊

KENIJA

Obilazak ovog paviljona za mene je bila čista egzotika, jer još uvek nisam bila na afričkom kontinentu. Razgledajući paviljon, naišla sam na zid sa slikama svih plemena koja se tamo nalaze, a kada okrenete sliku, na pozadini imate više informacija o plemenu.

Ljubazan momak, koji je bio host paviljona potrudio se da me uputi u sve što me zanimalo. Pa me tako usmerio u deo paviljona gde možete da “dobijete kenijski pasoš” sa njihovim imenom koje vam bude dodeljeno na osnovu vašeg imena i kratkog kviza koji rešite.

Mene je to toliko obradovalo i bila sam toliko srećna kao da sam zapravo postala počasni državljanin Kenije, a ne da sam dobila foru pasoš. 😃 Ali volim ja to svoje dečije radovanje i ludilo. 😉

Tako da me slobodno možete zvati i Makena, dopada mi se i moje kenijsko ime. A inače to ime znači ‘The one who is happy and cheerful’. Šta kažete? Da li mi stvarno pristaje? 😊

Kada je host još na sav moj entuzijazam i oduševljenje Kenijom saznao i da vodim blog o putovanjima, zamolio me je da izdvojim vreme i odem na sastanak sa direktorom njihovog paviljona (dole na slikama). Tek to je bilo iskustvo za sebe. Svi su zaista bili veoma ljubazni i srdačni, moji prijatelji i ja smo razmenili sa njima neke sličnosti i razlike naše dve zemlje, a dobili smo i poziv da ih posetimo, a na kraju su nam, kao pravi domaćini uručili i poklone sa nekim kenijskim proizvodima. Zaista lep gest sa njihove strane.

Kenija se svakako nalazi na mojoj listi želja i nadam se da ću to i realizovati u nekoj bliskoj budućnosti.

HRVATSKA

Pored Mađarske, još jedan paviljon naše komšijske zemlje našao se na mojoj listi. Iako sam očekivala da će akcenat biti na primorju, totalno sam bila iznenađena onim što sam tamo videla. Komšije su predstavile najbrži auto na svetu, koji se proizvodi u Hrvatskoj.

Kako ja o tome zaista ništa nisam znala, oduševila sam se. Najviše iz razloga što su skroz na pravo tržište došli da ga predstave i već su imali ugovorene test vožnju za šeika, kao i broj poručenih automobila veći nego što su očekivali. Kažem vam, sa pravim proizvodom su se pojavili na pravom tržištu.

Automobil Rimac Nevera je električni auto sa 4 motora koji postiže neverovatne brzine:

0-100 km/h – 1,97 sekundi

0-300 km/h – 9,3 sekunde

Sve što je moglo da se pipne – ja sam dotakla, da se isproba – ja probala, da se zaigra – ja zaigrala, prosto sam bila kao radoznalo dete koga sve zanima. I uživala sam u tim nekim modernim dostignućima, koja će nam verovatno postati svakodnevnica i pre nego što se nadamo. Takav svet me već pomalo i plaši, ali to je neka druga tema, u ovoj meri i na ovaj način je zabavno.

Iako sam vam ja prepričala šta se gde nalazi i stavila poneku fotkicu i snimak u želji da vam malo sve to dočaram, to nažalost nije ni približno utisku koji imate uživo. Sve je bio jedan veliki i lep doživljaj, jedno novo i predivno iskustvo, koje ću zaista dugo pamtiti.

Ali, iako je Expo u tom svom obliku završen, nije sve izgubljeno. 🙂 Emiraćani su razmišljali dugoročno i kako sam spomenula na početku, rešili su da prostor na kom se nalazio EXPO recikliraju i naprave smart city. Ovaj pametni grad je nasledio oko 80% građevina sa EXPO-a, pa ga tako i danas tamo možete posetiti i videti sledeće atrakcije:

THE GARDEN IN THE SKY

Garden in the sky je osmatračnica uređena sa drvećem i klupicama, sa koje se pruža pogled od 360 stepeni, dok se lagano penjete na visinu od oko 55m.

Radno vreme: pon-ned 14:00 – 22:00h

Vožnja traje oko 5 minuta i cena je 30AED.

*10AED ~ 2,5 EUR

https://lovin.co/dubai/en/expo-2020/sky-garden

Koliko sam shvatila, od paviljona u neizmenjenom obliku ostala su 4 paviljona: Sustainability, Vision, Mobility i Woman.

SUSTAINABILITY PAVILION

Sustainability paviljon funkcioniše u potpunosti zahvaljujući solarnoj energiji. Svako postavljeno E-drvo ima u proseku oko 120 solarnih panela koji se rotiraju prema suncu od svitanja do zalaska sunca.

Ovde možete saznati više o uticaju čovečanstva na životnu sredinu, kao i da steknete veštine i znanja za zaštitu i očuvanje planete za generacije koje dolaze.

Radno vreme: pon-ned 10:00 – 18:00h

Poseta paviljonu se naplaćuje i iznosi 50 AED.

Source: https://www.dezeen.com/2021/10/15/grimshaw-sustainability-pavilion-expo-2020-dubai-significant-unnecessary-emissions/

VISION PAVILION

Vision paviljon je u potpunosti posvećen viziji koju je imao šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum u transformaciji Dubaija u modernu metropolu kakva je danas. Interesantno je videti kako od pustinjskih predela nastaje jedan od najposećenijih gradova današnjice.

Radno vreme: pon-ned 10:00 – 18:00h

Poseta paviljonu se naplaćuje i iznosi 50 AED.

Source: https://www.expocitydubai.com/en/things-to-do/attractions

MOBILITY PAVILION

Ukoliko želite da putujete kroz vreme, vidite kako je mobilnost uticala na napredak društva kroz istoriju i kako veštačka inteligencija utiče na transformaciju gradova u kojima živimo – na pravom ste mestu.

Radno vreme: pon-ned 10:00 – 18:00h

Poseta paviljonu se naplaćuje i iznosi 50 AED.

Source: https://www.expocitydubai.com/en/things-to-do/attractions

WOMEN’S PAVILION

Ovaj paviljon je u čast žena i njihovih postignuća kroz istoriju, koji podržava i slavi doprinos žena u oblikovanju sveta na njihov način. Upoznaćete se sa inspirativnim ženama koje oblikuju budućnost.

Radno vreme: pon-ned 10:00 – 18:00h

Poseta paviljonu se naplaćuje i iznosi 50 AED.

Source: https://www.expocitydubai.com/en/things-to-do/attractions

AROUND THE WORLD

Ovaj karusel ili ringišpil je specifičan po tome što su ručno na njemu oslikane slike prethodnih svetskih izložbi.

Radno vreme: pon-ned 14:00 – 22:00h

Vožnja se naplaćuje i iznosi 20 AED.

Source: https://www.expocitydubai.com/en/things-to-do/attractions

Poslednje dve atrakcije su potpune besplatne i možete ih posetiti od ponedeljka do nedelje kada god želite, 24/7.

AL WASL PLAZA

Al Wasl Plaza predstavlja centralni deo celog Expo prostora. Njime dominira kupola širine 130m i visine 67m sa površinom od 360 stepeni. Postavljena su 252 laserska projektora koji omogućavaju i vizuelni prikaz po celoj kupoli.

Source: https://www.expocitydubai.com/en/things-to-do/attractions

SURREAL FONTANA

Surreal Water feature je fontana koja je bila apsolutni hit na mrežama. Ja sam bila ubeđena da se radi o optičkoj iluziji, da se ne radi o pravoj vodi, međutim, na licu mesta sam se bas iznenadila, jer jeste u pitanju prava voda. 🤷🏼‍♀️
Nije mi delovalo tako, jer voda kao krene da pada, svi nonšalantno stoje i kao sve super, niko se ne pokvasi, a uz to se i voda odjednom misteriozno povuče. 🙄😀 Međutim, u tome i jeste fora, to je najnoviji momenat izgradnje i održivosti fontana, ova je eco-friendly i potroši se samo onoliko vode koliko ispari u toku trajanja ‘numere’.

Source: https://www.expocitydubai.com/en/things-to-do/attractions

Više informacija o ovim atrakcijama možete potražiti ovde.

A ukoliko se uputite u Dubai, svakako pročitajte i post o 15 stvari koje treba da znate pre odlaska u Dubai i spremni ste za novu avanturu.

Javite mi kako ste se proveli! 🙂

potpis

2 Comments

  1. Milica
    January 30, 2023 / 9:03 pm

    Odlican post

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?