15 stvari koje treba da znate pre odlaska na Dominikanu

Dominikanska Republika je od 2001. godine jedna od najposećenijih država u regionu Kariba. Nalazi se na istočnom delu ostrva Hispaniola i zauzima dve trećine njegove teritorije, dok preostalu trećinu zauzima država Haiti, sa kojom se graniči.

Kristofer Kolumbo je ovo ostrvo nazvao La Isla Española – Hispaniola prilikom svoje prve ekspedicije 1492. godine u pohodu na ‘novi svet’, a bilo je među prvim kopnenim teritorijama koje je ugledao i posetio nakon dvomesečne plovidbe.

Kažu da je kada je stigao do ostrva u svoj dnevnik zapisao: ‘Pred mojim je očima ostrvo La Española, najlepša zemlja koju je ljudsko oko ikada videlo’

Ja bih se složila da su i moje oči beskrajno uživale u tim prizorima i veliko hvala Kolumbu što je pronašao ovo parče raja za sve nas.

Osnovne informacije o Dominikani:

Glavni grad: Santo Domingo

Jezici: španski – zvaničan, engleski i francuski – rasprostranjeni

Valuta: Dominikanski pezos – DOP, US dolari svuda prihvatljivi

Vremenska zona: UTC – 4 h, -6 u odnosu na SRB

Trajanje leta: Amsterdam → Punta Cana ∼ 10h

 

Za sve vas koji planirate svoje putovanje na Dominikanu, evo nekih korisnih informacija koje će vam biti značajne pre samog odlaska:

VIZA

Iako na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije piše da je potrebna viza za ulazak u Dominikansku Republiku koja se dobija na šalteru pri sletanju i da se naplaćuje turistička propusnica 10 USD pri ulasku i 20 USD po izlasku, nama ni jedno ni drugo na licu mesta nije bilo potrebno.

passport

Jedino što je bilo neophodno da uradimo pre ulaska i izlaska jeste popunjavanje e-ticket-a, koji je bio potpuno besplatan.

E TICKET

Elektronska karta je digitalna forma koju popunjavate po ulasku i izlasku iz zemlje (besplatan WIFI je dostupan na aerodromu) i dobijate QR kod, koji pokazujete na imigracionom i to je to.

Više informacija o e-ticket-u kao i samu formu za popunjavanje možete pronaći ovde.

PCR

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku bez potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa.

JEZIK

Službeni jezik na ostrvu je španski, a kažu da je engleski široko rasprostranjen. Mi se baš nismo toliko u to uverile, ali meni to nije smetalo jer sam uživala prisećajući se i komunicirajući sa svima na španskom jeziku.

NOVAC

Zvanična valuta je dominikanski pesos (DOP), a najadekvatnija strana valuta je američki dolar (USD), jer često računaju jednak kurs i za dolare i za eure, što se nikako ne isplati.

1 USD ∼ 55 DOP

CENKANJE

Ukoliko posedujete ovu veštinu i uživate u tome, lepo će vam koristiti na ostrvu. Iako cenkanje ne spada u naše glavne veštine, ipak smo uspele da se ‘nagodimo’ i dobijemo dosta povoljnije cene za npr. neke obilaske koji su nas zanimali.

Što se tiče svih ponuda ka turistima, cene su zaista veoma visoke, kao da se vode onom ‘ako prođe, prođe’, a nećete verovati, ali često i prođe kod dosta turista , jer smo kroz priču sa njima saznale da su neke obilaske ljudi plaćali i po sto dolara više od nas za apsolutno identičnu ponudu.

Tako da, svakako se potrudite da dobijete najbolju moguću cenu uz ‘cenkanje’.

KLIMA

Zahvaljujući svom položaju na Karibima, ova destinacija je sunčana tokom cele godine sa čak oko 360 sunčanih dana. ☀️ Ipak, kažu da je idealno vreme za putovanje na ovu tropsku destinaciju u periodu od novembra do maja, ali svakako nećete pogrešiti ako odaberete i neki drugi termin.

Ja sam bila u februaru i u ovom terminu temperatura je bila nekih (za mene) idealnih 28-29°C, iako su jutra i večeri znala biti svežija (opet za mene, a ja sam stalno smrznuta ).

Najtopliji i najkišovitiji period je tokom letnjih meseci, kada je i vlažnost vazduha najviša. Temperature u tim mesecima dostižu 32°C, a kažu da su pljuskovi tada česti, ali da kratko traju.

https://www.weather-atlas.com/

Na vama je da odaberete šta je za vas najprihvatljivije, a koji god termin da izaberete ne zaboravite kreme za sunčanje sa visokim SPF faktorom, jer i kada je oblačno vreme bude veliko zračenje i možete i tako da izgorite. – Ne pitajte kako znam.

sunbathing time by the pool punta cana

I još jedan savet – ponesite dovoljnu količinu krema sa sobom, u hotelima ne želite da ih kupujete iako ih ima u ponudi, jer su cene astronomske, a verovatno ni nećete pronaći onu koju inače koristite.

UTIČNICE

Struja na Dominikani je sa naponom od 110V, za razliku od evropske koja radi sa naponom od 220V, što znači da je neophodno da ponesete sa sobom adaptere za struju.

INTERNET

Internet je dostupan na ostrvu u većini objekata, samo povedite računa i proverite unapred da li se dodatno naplaćuje. Mi smo dobile informaciju pre putovanja da je doplata interneta u našem rizortu tipa 2 USD po danu, međutim, bio je besplatan sve vreme boravka.

VODA

Voda na ostrvu nije bezbedna za piće, tako da povedite računa da konzumirate samo flaširanu. U svim rizortima flaširana ili filtrirana voda su vam svuda besplatno obezbeđene.

HRANA

Što se ishrane tiče, najisplativija opcija vam je, verovali ili ne, da uplatite all inclusive.  Mi smo tokom istraživanja i planiranja puta shvatile da nam je to isplativija opcija, pa smo se za to i odlučile.

Postoje hoteli i rizorti raznog cenovnog ranga, tako da verujem da ćete i vi pronaći najbolju opciju za vas.

Mi smo pronašle aranžman koji je za 7 noćenja/9 dana iznosio oko 800 USD što znači da nam je u tu cenu bio uključen avio prevoz na relaciji AMS-PC-AMS, transfer aerodrom-rizort-aerodrom, all inclusive resort na plaži sa neograničenim alkoholnim i bezalkoholnim pićima, sa nekoliko restorana (buffet, a la carte, fast food), bazenima, zabavnim programom, kao i nekim besplatnim aktivnostima na vodi/vodenim sportovima.

To nam je bio prvobitan plan, ali smo se na kraju usled nekih nepredviđenih okolnosti ipak odlučile za duži boravak od 13 dana, što se ispostavilo kao još bolja opcija za nas. Šta nam bilo teško produžiti odmor.

Fashionista up close at the beach with red flower in her hair

BEZBEDNOST

Što se bezbednosti tiče, tokom boravka zaista nismo imale nikakvih neprijatnih situacija iako se svuda skreće posebna pažnja kada je Dominikanska Republika u pitanju, jer važi za zonu gde preti opasnost od krađa, prepada, pa čak i otmica.

Preporučuje se posebna pažnja jer su skloni pružanju netačnih informacija, kao i raznim prevarama za turiste, ali smatram da se ne treba plašiti i da povedete računa, kao i obično kada putujete u stranu zemlju.

PLAŽA/OKEAN/MORE

Plaža Bavaro u Punta Cani je divna i duga 48km i nosi titulu najduže peščane plaže na Karibima.

Plaža izgleda kao da vas je neko ubacio u travel katalog – sa kokosovim palmama koje se nadvijaju ka okeanu, beli sitni pesak koji se prostire u nedogled, trščani suncobrani, a boja vode je nestvarnih tirkiznih tonova. 

Sve izgleda baš onako kako vam se stvori slika u glavi kada pomislite na odmor u tropskim krajevima, slažete li se? ️

sunrise at the bavaro beach punta cana

Kako ta plaža izlazi na Atlantski okean, tokom našeg boravka su često bili talasi (ne preterano veliki, ali bilo ih je), jer je duvao neki vetar, za koji kažu da i nije baš tipičan u to doba godine. To naravno nije pokvarilo utisak, jer je uglavnom bio prijatan i olakšavao boravak na suncu, a i voda je bila idealne temperature ako mene pitate. Nema onog stresanja od hladnoće pri ulasku, već fino ulazite u vodu bez ikakvih problema. 🙂

Sa druge strane, tokom posete ostrvima Saona i Catalina, uživali smo u još lepšem i skroz mirnom i bez talasa Karipskom moru, koje ja prosto obožavam.

Caribbean natural turquoise water pool

Tako da je ovo destinacija i za ljubitelje okeana i talasa, kao i mirnog mora.

GLAVNI GRAD

Stigla sam da odem i do glavnog i najvećeg grada Dominikanske Republike, ali moram priznati da mi je jedan dan bilo malo da ga istražim baš onako kako ja to volim. 路‍♀️

santo domingo street

Moja preporuka je da ako planirate posetu Dominikani radi odmora, uglavnom je Punta Cana najčešći izbor, isplanirate i dodatna 2-3 dana za posetu glavnom gradu i istraživanje, ukoliko vas to zanima, naravno. Ja bih tako sigurno uradila da sada idem. 

Za Santo Domingo važe posebne preopruke što se bezbednosti tiče, da sklanjate telefon, nemate mnogo novca u gotovini kod sebe, kartice i dokumenta da ostavite u hotelu u sefu, kao i da se ne nosi mnogo nakita, da ne štrčite previše u odnosu na lokalce.

I onda JA u Santo Domingu ovako 

Fashionista up close at the Santo Domingo streets

Šalu na stranu, stvarno se ne preporučuje nošenje skupocenog nakita i satova, moj nije bio skupocen, ali skroz mi ide uz outfit, pa je bilo jače od mene. 

AERODROM

Ovo prosto nisam mogla da izostavim, a to je da vas pri samom sletanju u Punta Canu očekuje najslađi aerodrom koji sam ja do sada videla. Mene je to toliko obradovalo i nisam ga se mogla nagledati. Odmah po sletanju ulazite u taj karipski ostrvski mode, trščanih krovova i vitkih palmi koje se vijore.

Ma lepota života. 

look at the airport punta cana from plane window
airport punta cana with palm trees

Nadam se da će vam informacije koje sam sa vama podelila biti od koristi. 珞

Ukoliko vam za neku stavku treba dodatno pojašnjenje ili informacija, slobodno mi pišite u komentarima ili na mail. Rado ću vam odgovoriti. ❤

potpis

2 Comments

  1. Ana
    April 14, 2023 / 10:08 am

    Odusevljena sam!

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?