Istanbul – prestonica starog sveta (II deo)

Nakon obilaska Aja Sofije, uputile smo se ka Topkapi palati, jednoj od najstarijih palata na svetu. Sa nekoliko odvojenih celina predstavlja tipičnu tursku palatu, koja je bila glavna rezidencija Osmanlijske vladavine skoro 4 veka. Fontana koja se nalazi na samom ulazu u palatu datira iz 18. veka, a sagradio ju je Sultan Ahmet III.

Kada prođete kroz kapiju, ulazite u prvo dvorište i prva građevina na koju nailazite je crkva Svete Sofije, koja je danas i muzej.

Naredna kapija vodi do druge celine – veoma prostranog drugog dvorišta u kome se nalazi i izložen model palate, gde se može steći bolji utisak o prostranstvu samog imanja.

Ova palata bila je mesto odakle su se donosile sve bitne odluke na poznatom turskom divanu i odakle su vođeni svi državni poslovi.

Iako je tokom obilaska bila prevelika gužva i turista ima na sve strane, ne možete ostati ravnodušni na ovo zdanje. Zaista je fascinantno. Ulazi u unutrašnje prostorije su veoma luksuzno urađeni sa zlatnim detaljima na vratima.

S obzirom na prostranstvo palate, ima dosta lepo uređenih staza za šetanje. Dok smo šetale, sve vreme smo zamišljale kakav su život ovde vodili sultani.

Ukoliko planirate da posetite ovu palatu tokom boravka u Istanbulu, potrudite se da izdvojite bar pola dana za to. Ima dosta turista i redovi za ulazak u unutrašnje prostorije su predugi, tako da mi, nažalost, nismo uspele da obiđemo sve što smo planirale. Zato, naoružajte se strpljenjem i unapred odvojite dovoljno vremena za obilazak. Većina objekata ovog kompleksa je pretvorena u izložbeni prostor sa različitim predmetima iz doba Osmanlijskog carstva kao što su kuhinjska oprema, porcelan, satovi, oružje i poznati dijamant koji je takođe tamo izložen – jedan od najvećih na svetu.

Palata se nalazi na savršenoj lokaciji sa predivnim pogledom na zaliv Zlatni rog i Mramorno more. U celom kompleksu nalaze se i prelepo uređeni cvetni vrtovi, koji doprinose lepoti ovog mesta. Ostavite malo vremena i za uživanje u ovom pogledu. Naš obilazak završile smo uz şerbet  (šerbet) – lep i osvežavajući napitak, sličan onom što su ga pili u Osmanlijskom carstvu – uglavnom na proslavama i važnim događajima.

Više informacija o letnjem i zimskom radnom vremenu palate, kao i o ulaznicama za ovaj kompleks možete saznati ovde. 

Nakon celog dana provedenog na nogama u obilasku istorijskog jezgra Istanbula, bile smo poprilično umorne, ali to nas nije sprečilo da to veče odemo i na tradicionalno ‘Tursko veče’. Bilo je to zanimljivo veče sa dosta muzike, plesa i drugih nastupa, sa večerom koja i nije baš bila sa tradicionalnim turskim jelima, tako da nije baš bio potpuni ugođaj. Iako mi je bilo ok, očekivala sam mnogo više od te večeri. Mesto na kom smo mi bile je skroz orijentisano ka turistima (čitaj ka zaradi), pa je celokupan utisak malo izgubio svoju čar. Zato, malo bolje od nas se informišite pre odlaska na ‘Tursko veče’.

I pored toga, taj dan je bio stvarno neverovatan. Sva mesta koja smo posetile i građevine koje smo videle, zaiste su fascinantne, vrate vas kroz istoriju i definitvno ih vredi posetiti. Ni ne čudi što je UNESCO na svoju listu 1985. godine stavio celokupno istorijsko jezgro Istanbula.

Ukoliko niste, pročitajte i prvi deo priče o prestonici starog sveta na ovom linku.

U nekom od narednih postova, upoznaću vas više sa novijim i modernijim delom Istanbula.

Stay tuned! 🙂

4 Comments

 1. Jo
  February 8, 2018 / 10:49 pm

  Savrsenstvo!!!

  • February 9, 2018 / 9:03 pm

   Hvala puno, Zeljka! 🙂
   Da znas, i meni! 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Instagram

13   56
14   119
10   75
16   152
6   102

Looking for Something?